Νυχτερινός απογαλακτισμός. Μπαμπάς διαβάζει παραμύθι στο παιδί για να κοιμηθεί. apothilazo.gr

10 πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τον νυχτερινό απογαλακτισμό

Πολλές μητέρες ενδιαφέρονται να μάθουν για τον νυχτερινό απογαλακτισμό ή την αποσύνδεση του θηλασμού από τον ύπνο, πώς θα κοιμάται δηλαδή το παιδί χωρίς να θηλάζει. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 10 πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς όταν θέλουν να αποφασίσουν αν θα κάνουν αυτήν την αλλαγή.

1. Η ηλικία κατά την οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί ο νυχτερινός απογαλακτισμός είναι μοναδική για κάθε παιδί

Υπάρχει μια γενική παρανόηση πως όταν το μωρό γίνει 6 μηνών ή φτάσει ένα συγκεκριμένο βάρος, δεν χρειάζεται και δεν πρέπει πια να θηλάζει ή να πίνει γάλα τη νύχτα. Αυτή η πεποίθηση προκύπτει από μαθηματικά μοντέλα που έχουν υπολογίσει πόσες ώρες μπορεί να αντέξει ένα μωρό χωρίς να τραφεί και όχι σε κάποια μελέτη πληθυσμού. Σε μελέτες πληθυσμού αλλά και με βάση την επαγγελματική και προσωπική μας εμπειρία, τα μωρά συχνά θηλάζουν τη νύχτα μέχρι τους 12-18 μήνες, ή και αργότερα.

Η ηλικία κατά την οποία το μωρό μπορεί να αποκοιμηθεί όλη τη νύχτα σερί, διαφέρει από μωρό σε μωρό και συχνά, ακόμη και αν το μωρό έχει κατακτήσει τη δεξιότητα αυτή, μπορεί να περνάει περιόδους κατά τις οποίες έχει συχνότερες αφυπνίσεις και θηλασμούς για να αποκοιμηθεί.

2. Μπορείτε να κρατήσετε 1-2 θηλασμούς τη νύχτα και να μην θηλάζετε ανά δίωρο ή όσο συχνά ξυπνάει το παιδί

Συχνά οι μητέρες αναφέρουν ότι δεν έχουν πρόβλημα να θηλάζουν το παιδί τους για να αποκοιμηθεί καθώς και σε 1-2 αφυπνίσεις του αλλά ότι τις κουράζει ο θηλασμός ανά δίωρο ή και πιο σύντομα. Δεν είναι όμως απαραίτητο να θηλάζει η μητέρα σε κάθε αφύπνιση του μωρού της. Εδώ θα χρειαστεί η μητέρα αλλά και άλλοι φροντιστές (αν υπάρχουν) να αναπτύξουν διάφορους τρόπους έλευσης ύπνου (κούνημα, αγκαλιά, νανούρισμα, χάδια κτλ). Το ίδιο κάνουν και οι γονείς που ταϊζουν το μωρό τους με το μπουκάλι άλλωστε: δεν προσφέρουν γάλα σε κάθε αφύπνιση αλλά έχουν διάφορους τρόπους για να το βοηθήσουν να χαλαρώσει ή αναλαμβάνουν από κοινού τον ύπνο του και εφαρμόζουν όποιους τρόπους λειτουργούν.Με

Αυτός ο τρόπος μπορεί να σας δώσει δεν πεινάει + σπάνια πριν το έτος χωρίς καθόλου γάλα (ακόμη και σε μη θηλάζοντα)

3. Μπορείτε να κρατήσετε τον θηλασμό για να αποκοιμηθεί και να κόψετε τους βραδινούς θηλασμούς

Πολλές μητέρες αναφέρουν πως ο θηλασμός για να αποκοιμηθεί είναι ένας θηλασμός που αγαπούν. Είναι η ώρα τους με το παιδί τους μετά από μια γεμάτη μέρα, στιγμή σύνδεσης και εγγύτητας για τις ίδιες και το παιδί τους. Συχνά δεν θέλουν να σταματήσουν αυτόν τον θηλασμό αλλά τους υπόλοιπους βραδινούς θηλασμούς. Αν είστε σε αυτήν την κατηγορία, τα καλά νέα είναι πως δεν χρειάζεται να σταματήσετε αυτόν τον θηλασμό, μπορείτε να εστιάσετε στους υπόλοιπους. Δε χρειάζεται να χάσετε αυτόν τον όμορφο τρόπο σύνδεσης για να μειώσετε θηλασμούς τη νύχτα.

4. Δεν χρειάζεται να ολοκληρωθεί ο νυχτερινός απογαλακτισμός ή ο πλήρης αποθηλασμός για να αναλάβουν άλλοι φροντιστές τον ύπνο του παιδιού

Αυτός πρέπει να είναι ο μεγαλύτερος μύθος που συντηρούν πολλοί συγγενείς, φίλοι αλλά και ειδικοί. Άλλοι φροντιστές μπορούν να αναλάβουν τον ύπνο του μωρού σας οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσετε και ο θηλασμός δε θα πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη στην δική τους σχέση με το μωρό ή μεγαλύτερο παιδί σας. Τα μωρά και τα μεγαλύτερα παιδιά προσαρμόζονται σε κάθε φροντιστή και μαθαίνουν τι μπορούν να περιμένουν από τον καθένα.

Αν το μωρό ή μεγαλύτερο παιδί σας ως τώρα είχε συνηθίσει εσάς σε κάθε αφύπνιση, είναι πιθανό να δυσκολευτεί να προσαρμοστεί άμεσα με άλλους φροντιστές. Αφήστε το παιδί σας να περάσει χρόνο μέσα στην ημέρα με τον/την φροντιστή που θα αναλάβει και να χτίσει τη σχέση του μαζί του/της. Παράλληλα μπορείτε να εισάγετε νέους τρόπους έλευσης ύπνου παράλληλα με τον θηλασμό. Αυτούς τους τρόπους μπορεί να χρησιμοποιήσει μετά ο/η νέος/α φροντιστής. Εναλλακτικά, μπορεί, αφού περάσει χρόνο μέσα στην ημέρα και έχει αρχίσει να χτίζει αυτή τη σχέση, να δοκιμάσει να είναι πιο ενεργός/η και στον ύπνο το μεσημέρι και το βράδυ, βρίσκοντας δικούς του/της τρόπους έλευσης ύπνου.

5. Δεν ισχύει το “όσο πιο μικρό το παιδί, τόσο πιο εύκολο”

Πολλοί γονείς, ειδικά μητέρες, νιώθουν ότι ο θηλασμός τη νύχτα είναι λειτουργικός και τον απολαμβάνουν. Μπορεί όμως να θέλουν να αλλάξουν αυτή τη συνθήκη επειδή άκουσαν ότι μετά από μια ηλικία (συνήθως στους 8-18 μήνες) θα είναι πολύ δύσκολο. Παρατηρούμε συχνά όμως ότι τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν λιγότερες αφυπνίσεις κατά μέσο όρο (άρα είναι λιγότερο πιθανό να ξοδέψετε μεγάλα κομμάτια της νύχτας ξύπνιοι προσπαθώντας να τα βοηθήσετε να αποκοιμηθούν με άλλο τρόπο), είναι πιο πιθανό να βρίσκονται κοντά στην φυσική ηλικία αποθηλασμού και μπορούν να κατανοήσουν τα όρια που βάζετε καθώς και να τα διαπραγματευτούν μαζί σας. Είναι, επιπλέον, πιθανό να μην αποτελέσει πρόβλημα ο νυχτερινός θηλασμός για τη μητέρα ποτέ. Υπάρχουν πολλές μητέρες που δεν αλλάζουν τη συνθήκη αυτή μέχρι να αποθηλάσει το παιδί τους εντελώς καθώς τη βρίσκουν λειτουργική για την οικογένεια τους.

Αν είναι λειτουργικός ο θηλασμός για να αποκοιμηθεί το μωρό σας και αν νιώθετε καλά θηλάζοντας το για να κοιμηθεί (ακόμα και αν δεν νιώθετε πάντα καλά αλλά τις περισσότερες φορές), δεν υπάρχει λόγος να κάνετε κάποια αλλαγή. Αν πάλι δεν είναι λειτουργικό για την οικογένεια σας, μπορείτε να προχωρήσετε σε νυχτερινό αποθηλασμό. Μην αφήσετε τέτοιες φωνές να σας τρομάξουν για το μέλλον καθώς δεν γνωρίζετε πώς θα είναι το μέλλον σας με το παιδί σας, ούτε μπορείτε να το ελέγξετε. Αν χρειαστεί να κάνετε κάποια αλλαγή στον ύπνο, δεν είναι ποτέ αργά για να την κάνετε. Εστιάστε στο εδώ και τώρα.

Θέλετε να αποσυνδέσετε τον θηλασμό από τον ύπνο; Κλείστε θέση στο σεμινάριο του apothilazo.gr!

6. Μπορεί το σώμα σας να μην είναι έτοιμο να αποθηλάσει την νύχτα

Παρόλο που μπορεί να νιώθετε εσείς έτοιμες και το μωρό σας να μην έχει πολλές αφυπνίσεις και να μη θηλάζει συχνά, το σώμα σας μπορεί να μην είναι έτοιμο. Αν παρατηρείτε ότι αν δε θέλετε ή αντλήσετε γάλα μέσα σε κάποιες ώρες, νιώθετε πόνο και δυσφορία, μπορείτε να θηλάσετε το μωρό στον ύπνο του (λέγεται dream feeding και μιλήσαμε εδώ γι’αυτήν την τεχνική) ή να κάνετε μια άντληση. Αν επιθυμείτε να αποθηλάσετε μερικώς ή ολικά, τότε μπορείτε να αντλήσετε λιγότερο γάλα, ίσα ίσα να ελαφρύνει ο μαστός.

7. Το παιδί σας δεν ξυπνάει (μόνο) για να θηλάσει

Αυτό το μήνυμα το μοιραζόμαστε από την πρώτη στιγμή που γεννιέται το μωρό σας και εξακολουθεί να ισχύει για τα πρώτα χρόνια ζωής του. Συχνοί λόγοι αφύπνισης πέρα από την πείνα είναι η δίψα, οι πόνοι οδοντοφυΐας, αναπτυξιακά στάδια, κρύο, ζέστη, ενοχλήσεις λόγω τροφίμων που έφαγαν, υπερένταση, υπερβολική κούραση, όχι αρκετή κούραση, δεν είχε αρκετά ερεθίσματα μέσα στην ημέρα, του λείπει η μαμά ή ο μπαμπάς και τόσα ακόμη! Πολλές από αυτές καλύπτονται από το θηλασμό και συχνά ο θηλασμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βάλετε το μωρό σας να κοιμηθεί και πάλι αλλά θα σας προσκαλέσω εδώ να δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα. Κάνοντας το αυτό, θα αρχίσετε να βλέπετε και με ποιους άλλους τρόπους ή από ποιους άλλους φροντιστές μπορούν να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, πριν αποσυνδέσετε το θηλασμό από τον ύπνο ή καθώς το κάνετε.

8. Δεν χρειάζεται να αντικαταστήσετε το μητρικό γάλα με άλλο γάλα

Αν το μωρό σας είναι άνω των 12 μηνών και καταναλώνει στερεές τροφές, δε χρειάζεται να πίνει άλλο γάλα. Πολλά θηλάζοντα μωρά δεν πίνουν ποτέ άλλο γάλα πέρα από αυτό της μητέρας τους και αναπτύσσονται φυσιολογικά. Αν το μωράκι σας δε δέχεται άλλο γάλα, δε χρειάζεται να το πιέσετε. Αν το μωρό σας είναι κάτω των 12 μηνών τότε χρειάζεται γάλα για να καλύψει πλήρως τις θερμιδικές και θρεπτικές του ανάγκες. Αν δεν δέχεται κάποιο υποκατάστατο μητρικού γάλακτος (φόρμουλα), υπάρχει η επιλογή του αντλημένου μητρικού γάλακτος. Δεν χρειάζεται να προσφέρετε το γάλα με μπιμπερό ή σαν κομμάτι της ρουτίνας ύπνου του μωρού σας ή σε κάποια αφύπνιση. Αν το μωρό σας είναι κάτω των 12 μηνών και δε δέχεται άλλο γάλα (δικό σας αντλημένο ή φόρμουλα), ίσως χρειάζεται να ξανασκεφτείτε το αρχικό σας πλάνο και να παρατείνετε λίγο ακόμη το θηλασμό.

9. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, υπάρχει η ιδανική λύση για εσάς και το παιδί σας

Μια από τις μεγαλύτερες αλήθειες είναι αυτή. Πολλές μητέρες, μεταξύ τους και εγώ, έχουν περάσει πολύ καιρό διαβάζοντας άρθρα, βιβλία, σχόλια σε συζητήσεις σε ομάδες στο Facebook, αναρτήσεις στο Instagram, σεμινάρια, προγράμματα και άλλα, ή έχουν ρωτήσει όποιον ειδικό ή μη γνωρίζουν σχετικά με τρόπους νυχτερινού απογαλακτισμού ή και ολικού απογαλακτισμού. Παρόλο που υπάρχουν διάφορες τεχνικές, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν υπάρχει μια μαγική λύση. Υπάρχουν τεχνικές και στρατηγικές που ίσως δουλέψουν στο δικό σας παιδί, τη στιγμή που τις εφαρμόζετε. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η τεχνική και οι χειρισμοί σας πρέπει να ταιριάξουν στο παιδί σας και σε εσάς, όχι εσείς και το παιδί σας στην τεχνική. Αυτό σημαίνει ότι τελικά η μόνη ιδανική λύση είναι αυτή που ταιριάζει σε εσάς και όχι απαραίτητα αυτή που σας έχει συστήσει κάποιος άλλος ή ένα καλά κρυμμένο μυστικό που δεν σας ανέφερε κανείς.

10. Η κατάλληλη στιγμή είναι όταν είστε εσείς και το παιδί σας έτοιμοι

Αυτή είναι και η πιο μεγάλη αλήθεια. Πολλές φορές το παιδί δεν είναι έτοιμο. Ζούμε σε κοινωνίες που δεν έχουν εικόνες μακροχρόνιου θηλασμού και που θεωρούν τον θηλασμό για να αποκοιμηθεί πρόβλημα. Αυτό φαίνεται από σχόλια που κάνει ο παιδίατρος “δεν χρειάζεται να θηλάζει άλλο σε αυτήν την ηλικία”, η γειτόνισσα “δωσ’ του κανονικό γάλα, να δεις πώς θα κοιμηθεί!”, ή ο μπαμπάς “τώρα πεινάει ή έτσι θηλάζει;”.

Αν νιώθετε ότι το παιδί σας χρειάζεται ακόμη το θηλασμό, τότε έτσι είναι. Δε χρειάζεται να εγκρίνει κανείς το πλάνο σας να συνεχίσετε τον θηλασμό. Αν από την άλλη νιώθετε πως δεν σας γεμίζει πια ο θηλασμός τη νύχτα και σας είναι εμπόδιο στη σχέση σας με το παιδί, τότε μπορείτε να επιλέξετε έναν άλλο τρόπο έλευσης ύπνου, βάζοντας κάποια όρια με αγάπη.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μην ξεχάσετε να το μοιραστείτε!