Είμαι μητέρα 2 παιδιών 4.5 χρόνων και 16 μηνών. Το πρώτο μου παιδάκι δεν κατάφερα να το θηλασω λόγω ιατρικών θεμάτων. Το 2ο θηλάζει από την αρχή απροβλημάτιστα. Αυτή τη στιγμή έχουμε κρατήσει τους θηλαμσούς πριν τον ύπνο, μεσημερι και βράδυ και στις αφυπνήσεις, στις οποίες άλλοτε θηλάζει άλλοτε της αρκεί η πιπίλα που χρησιμοποιεί στον ύπνο. Είμαστε πολύ οκ με αυτό το μοτίβο και οι 2.
Έχω όμως κάποιες σκέψεις που θέλω να βάλω σε τάξη καθώς δεν ξερω πως και με ποια σειρά να τις χειριστώ. Το πρώτο μου παιδάκι άρχισε να έρχεται στο κρεβάτι μας όταν ακόμα ήμουν έγκυος, και οταν ηρθε και η μικρή, ο ύπνος δυσκόλεψε αρκετα μιας και προσπαθούσαμε και οι 4 να κοιμηθουμε σε ενα διπλο κρεβατι, επομένως τις περισσότερες φορές ξυπνούσαμε. Έτσι ο μπαμπας μας άρχισε να κοιμάται με το άλλο μου παιδάκι στο δωμάτιο του κι εγω με τη μικρή στο διπλό. Σκέφτομαι ότι έχει έρθει ο καιρός να πάει η μικρή στο δικό της δωμάτιο και να γυρίσει ο μπαμπας στο κρεβάτι. Μετά το καλοκαίρι σκεφτόμαστε να προσπαθήσουμε για 3ο παιδάκι. Δυστυχώς, δεν μπορώ (λόγω προηγούμενων κυήσεων υψηλού κινδύνου) και δεν νιώθω άνετα με την ιδέα του ταντεμ. Επομένως, μέχρι τότε θα ήθελα να έχουμε αποθηλάσει.
Οι ερωτήσεις είναι, να πάω μαζί της στο δωμάτιο της με τον θηλασμό ως έχει? να αποθηλάσουμε πρώτα και μετά να πάει στο δωμάτιο της? Κοιμάται μαζί μου συνήθως, εκτός 1-2 φορές τη βδομάδα που κοιμάται το μεσημέρι με τη γιαγιά, λόγω δουλειάς. Ο μπαμπάς δεν την έχει κοιμήσει το βράδυ ακόμα γιατί είχαμε βολευτεί με αυτό τον τρόπο, μιας και είχαμε ηρεμήσει όλοι. Υποθέτω όμως ότι όταν αποθηλάσει, στις αφυπνίσεις που θα υπάρξουν, αν εξαντληθώ, ίσως χρειαστεί να την κοιμήσει κι εκείνος κάποιες φορές μιας και δεν θα υπάρχει η βοήθεια του θηλασμού για την έλευση του ύπνου. Σκέφτομαι όμως ότι πρέπει να γίνουν αρκετές αλλαγές σε σύντομο διάστημα (αλλαγή δωματίου, αποθηλασμός, ύπνος με το μπαμπά) μέχρι το καλοκαίρι. Το επόμενο ερώτημα είναι, πως να αποθηλάσω? να ξεκινήσω με το μεσημεριανό? που έχει ήδη κοιμηθεί και με άλλο φροντιστή? με τις αφυπνίσεις τι κάνουμε? Θα βοηθάγε να έδινα κάποιο φρέσκο γάλα πριν τον ύπνο? είναι άραγε νωρίς ακόμα να σκέφτομαι τον αποθηλασμό μέχρι το καλοκαίρι? Η αλήθεια είναι ότι αν δεν ήταν η προσπάθεια για το 3ο παιδάκι, δεν θα άλλαζα τίποτα προς το παρόν. Ελπίζω να βγάλετε κάποιο νόημα, γιατί είμαι σίγουρη ότι αποτυπώνεται η σύγχυση στις σκέψεις που έχω λόγο άγχους. Σας ευχαριστώ όλους όσους διαβάσετε μέχρι τέλους!
Άννα
Αγαπητή Άννα,
Αρχικά να σου ζήσουν τα παιδάκια σου! Συγχαρητήρια για την πορεία σας ως τώρα και για την αποφασιστικότητά σου να θηλάσεις το δεύτερο παιδάκι σου. Επανέλαβες δύο φορές στο κείμενό σου πως “δε θα άλλαζες τίποτα” από τον θηλασμό σας. Γενικά, στον θηλασμό ισχύει το “αν δεν υπάρχει πρόβλημα για τη δυάδα, δεν υπάρχει πρόβλημα”. Είναι πιθανό η μικρή σου να ανταποκρίνεται καλά επειδή ακριβώς καλύπτονται όλες οι ανάγκες της μέσα από το θηλασμό και την αγκαλιά σου. Ιδανικά, είναι προτιμότερο να εστιάζει η μητέρα στο παιδί που έχει μπροστά της εκείνη τη στιγμή ώστε να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού της εκείνη τη στιγμή. Δεν ανατρέφεις το παιδί των 2 ετών αλλά το παιδί των 16 μηνών τώρα. Άλλες ανάγκες έχει αυτό και άλλες το μελλοντικό παιδί.
Από την άλλη, ακούμε και την ανησυχία σου για τη νέα εγκυμοσύνη που σχεδιάζετε. Σε γενικές γραμμές, οι υποδοχείς ωκυτοκίνης στη μήτρα ενεργοποιούνται στα μέσα του δευτέρου τριμήνου και στο τρίτο τρίμηνο. Σε μια έρευνα της Sherrill Moscona το 1993 σε 57 μητέρες που θήλασαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θηλασμός δεν είχε εμφανείς αρνητικές συνέπειες για τις εγκυμοσύνες των μητέρων. Φυσικά, ορισμένες εγκυμοσύνες δεν προορίζονται να προχωρήσουν όπως θέλουμε κι ελπίζουμε, είτε η μητέρα θηλάζει είτε όχι, και έτσι υπάρχουν και θηλάζουσες μητέρες έχουν υποστεί πρόωρο τοκετό ή/ και αποβολή. Έτσι, αν η μητέρα θηλάζει και μετά μάθει πως έχει μείνει έγκυος, έχει ένα αρκετά καλό διάστημα για να μειώσει θηλασμούς και να επιτύχει έναν ομαλό αποθηλασμό εφόσον το επιθυμεί ή το επιβάλλει ένα επιβαρυμένο μαιευτικό ατομικό ιστορικό.
Σχετικά με τα ερωτήματά σου για τα βήματα στον αποθηλασμό, συστήνεται να μην κάνουμε ταυτόχρονα πολλές αλλαγές για να μην στρεσσαριστεί το παιδί. Οπότε το λιγότερο στρεσσογόνο είναι να διαλέξουμε αν θα μεταφέρουμε το παιδί στο δικό του δωμάτιο ή αν θα αποθηλάσει. Η σειρά που θα γίνουν αυτά έχει να κάνει με το κάθε παιδί και την κάθε δυάδα ξεχωριστά αλλά και με το ευρύτερο πλαίσιο της οικογένειας. Από αυτά που αναφέρεις, ίσως είναι πιο εύκολο για όλους τους φροντιστές να ξεκινήσουν από τους ύπνους την ημέρα πρώτα. Αποκτώντας περισσότερη αυτοπεποίθηση μετά από αυτό το βήμα, θα μπορούσαν να συνεχίσουν και με την ρουτίνα ύπνου καθώς και με τις αφυπνίσεις. Φυσικά είναι σημαντικό να σε βοηθήσουν πριν εξαντληθείς και όχι αν εξαντληθείς.
Γενικότερα, συνοψίζοντας, μπορείς να δώσεις περισσότερο χρόνο ακολουθώντας το παιδί και να δρομολογήσεις έναν ήπιο αποθηλασμό όταν με το καλό μείνεις έγκυος. Επίσης, δεν χρειάζεται να αλλάξουν και οι δύο συνθήκες (θηλασμός και συγκοίμιση) αν τουλάχιστον μια από τις δύο σε εξυπηρετεί και λειτουργεί καλά για την οικογένεια σας. Τέλος, επειδή αναφέρεσαι στο φρέσκο γάλα, θα ήταν σωστό να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι μετά το έτος, δεν κρίνεται απαραίτητο διατροφικά, να δοθεί άλλο γάλα στο παιδί μετά τον αποθηλασμό. Μπορεί να καλυφθεί διατροφικά από τις στερεές τροφές. Επίσης, δεν συστήνεται η κατανάλωση φόρμουλας 3ης βρεφικής ηλικίας και τα εμπλουτισμένα ροφήματα γάλακτος σε ψυγεία. Σε περίπτωση όμως, που η οικογένεια επιθυμεί να εισάγει ζωικό γάλα, προτιμήστε φρέσκο γάλα λίγων ημερών, αγελαδινό ή κατσικίσιο.
Ευχόμαστε να διανύσετε το ταξίδι του θηλασμού/ αποθηλασμού που σας ταιριάζει!
Φιλικά,
Η ομάδα του apothilazo.gr
Θέλετε να μας στείλετε μία ερώτηση ώστε να λάβετε απάντηση από την ομάδα του apothilazo.gr; Τότε συμπληρώστε αυτή εδώ τη φόρμα: Φόρμα υποβολής ερωτήσεων.
Θέλετε να μοιραστείτε ιστορίες αποθηλασμού; Τότε συμπληρώστε αυτή τη φόρμα: Εμπειρίες αποθηλασμού.