Αποθηλασμός λόγω ψυχολογικών λόγων στις 40 ημέρες

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα τη συμβουλή σας και τη γνώμη σας. Ζω στο εξωτερικό προσωρινά και γέννησα πριν 40 μέρες. Ξεκινήσαμε θηλασμό και όλα πήγαν καλά.

Εγώ όμως λόγω ιστορικού κρίσεων πανικού και αγχώδους διαταραχής και λόγω κακής εμπειρίας τοκετού και πρώτων ημερών λοχείας (νοσηλεύτηκα με επιλόχεια προεκλαμψία) βιώνω πολύ άσχημα συναισθήματα και έχω αρχίσει να αντλώ εδώ και καιρό παράλληλα με το θηλασμό για να μπορεί να με βοηθάει ο άντρας μου και η μητέρα μου στο τάισμα γιατί δεν μπορούσα να αντέξω το ψυχολογικό βάρος του αποκλειστικού θηλασμού.

Έχω αποφασίσει να σταματήσω νωρίς το θηλασμό για ψυχολογικούς λόγους και πιθανότητα να αρχίσω κάποια αγωγή (στην περίπτωση που χρειαστώ αγωγή δε θέλω να ρισκάρω το μωρό μου να εκτεθεί στο φάρμακο).

Γνωρίζω όλα τα οφέλη του θηλασμού, παρόλα αυτά δεν το αντέχω και θα ήθελα παρακαλώ να μη με κρίνετε για την απόφαση μου. Έχω αρχίσει όταν αντλώ να μην αδειάζω εντελώς το στήθος (η μικρή μου ούτως ή άλλως κάνει πολύ μικρά ταισματα στο στήθος κάθε φορά που τρώει από την αρχή οποτε δε μου το αδειάζει). Παρατηρώ ότι τις τελευταίες μέρες το στήθος μου πονάει αρκετά. Κάνω κάτι λάθος; Θα μπορούσατε να με καθοδηγήσετε ώστε να αποφύγω τυχόν επιπλοκές μαστίτιδα κλπ;

Ευχαριστώ!

Αγαπημένη μητέρα,

Να σου ζήσει το μωρό σου και με το καλό να απολαύσετε όλα τα μονοπάτια της γονεϊκότητας (καλά και κακά, εύκολα και δύσκολα) με αγάπη, ενσυναίσθηση και ομόνοια.

Ακούμε την ανάγκη σου να παρέχεις το καλύτερο για το μωρό σου, κάτι στο οποίο δεν συνεπικουρεί πολύ η άσχημη ψυχολογία όπως κι εσύ η ίδια αναφέρεις. Αρχικά λοιπόν, θα θέλαμε να σημειώσουμε (χωρίς να θέλουμε να επηρεάσουμε την όποια απόφασή σου) ότι βιβλιογραφικά ο θηλασμός φαίνεται να ομαλοποιεί άσχημες ψυχολογικές καταστάσεις και να διευκολύνει τις δύσκολες περιόδους του θηλασμού μέσα από την έκκριση διαφόρων ορμονών όπως για παράδειγμα της οκυτοκίνης που είναι η ορμόνη της αγάπης. Οποιαδήποτε θεραπεία και να χρειαστεί να πάρεις μελλοντικά, θα μπορούσε να ελεγχθεί στην έγκυρη πλατφόρμα του e-lactancia.org και να συζητηθεί με τον επαγγελματία υγείας σε περίπτωση που θελήσεις να συνεχίσεις να θηλάζεις.

Επιπλέον, όσον αφορά τα άσχημα συναισθήματα, έχει παρατηρηθεί εμπειρικά ότι οι αντλήσεις με το θήλαστρο δεν ενισχύουν τη θετική εμπειρία κατά τη διάρκεια του θηλασμού καθώς πολλές μητέρες βιώνουν αρνητικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια της άντλησης. Εναλλακτικοί τρόποι άμελξης είναι η άντληση με συλλέκτη μητρικού γάλακτος κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή ακόμα και να καλύψεις το μπουκάλι συλλογής με μία κάλτσα του μωρού σου ώστε να μην επιδεινώνονται τα όποια αρνητικά συναισθήματα μπορεί να νιώθεις.

Επιπρόσθετα, η επιλόχειος κατάθλιψη κι η επιλόχειος ψύχωση έχει συνδεθεί με άσχημες εμπειρίες τοκετού, τραυματικά γεγονότα στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία καθώς και την έλλειψη υποστήριξης από τον περίγυρο της μητέρας. Αυτά ακριβώς τα σημεία της περιγεννητικής περιόδου χρειάζονται φροντίδα αφού δυστυχώς πολλοί άνθρωποι (είτε του περίγυρού μας είτε επαγγελματίες υγείας) χρησιμοποιούν τον θηλασμό σαν αποδιοπομπαίο τράγο.

Αν τελικά αποφασίσεις να αποθηλάσεις, οι αντλήσεις όντως θα πρέπει να είναι ολιγόλεπτες. Ωστόσο, επειδή σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να μην έχει επέλθει ακόμα η εδραίωση της γαλουχίας, θα πρέπει να φροντίζεις το στήθος σου συστηματικά με μασάζ, ζεστά ντους και αμέσως μετά κρύα επιθέματα κι ίσως βοηθητικά θα λειτουργούσαν κάποια βότανα ή/και κάποια αντιφλεγμονώδη. Θα σου συστήναμε να απευθυνθείς στη μαία που σε παρακολουθεί.

Επίσης, μπορείς να ενημερωθείς πιο αναλυτικά και στο άρθρο μας: https://apothilazo.gr/%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%87%ce%ac%cf%80%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84/

Φιλικά,

Η ομάδα του apothilazo.gr

Θέλετε να μας στείλετε μία ερώτηση ώστε να λάβετε απάντηση από την ομάδα του apothilazo.gr; Τότε συμπληρώστε αυτή εδώ τη φόρμα: Φόρμα υποβολής ερωτήσεων.
Θέλετε να μοιραστείτε ιστορίες αποθηλασμού; Τότε συμπληρώστε αυτή τη φόρμα: Εμπειρίες αποθηλασμού.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μην ξεχάσετε να το μοιραστείτε!