Τα υπέρ και τα κατά της πιπίλας, πιπίλες σε διάφορα χρώματα

Πιπίλα: Τα υπέρ και τα κατά της χρήσης πιπίλας

Η επιθυμία των μωρών να πιπιλίζουν είναι απολύτως φυσιολογική, μια ικανότητα που ήδη έχουν αναπτύξει όσο ήταν μέσα στη μήτρα της μαμάς τους. Οι πιπίλες σχεδιάστηκαν ως υποκατάστατο του στήθους για εκείνα τα μωρά που δεν μπορούσαν να θηλάσουν, ώστε να τα βοηθήσουν να αποκτήσουν την άνεση, τη ανακούφιση και την ασφάλεια που δίνει το πιπίλισμα.

Ως εκ τούτου, το μωρό που θηλάζει βρίσκει την άνεση, την ανακούφιση και την ασφάλεια μέσα από το στήθος. Με το θηλασμό, το μωρό σας είναι απίθανο να χρειαστεί ένα ψεύτικο ομοίωμα του δικού του αφού καλύπτεται από το στήθος. Εδώ πρακτικά, βλέπουμε την σπουδαία λειτουργία του μη παραγωγικού θηλασμού ή αλλιώς θηλασμού άνεσης.

Ενώ τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό και ξένο γάλα μπορούν να κοιμούνται με πιπίλα ήδη από τη γέννηση τους, τα βρέφη που θηλάζουν ωστόσο (αν εσείς επιθυμείτε τελικά να δώσετε πιπίλα) μπορούν να κοιμούνται με πιπίλα μόνο όταν είναι τουλάχιστον 3 με 4 εβδομάδων και έχουν εγκατασταθεί σε μια ρουτίνα θηλασμού μέσα από την εδραίωση της γαλουχίας, χωρίς προβλήματα τοποθέτησης και λανθασμένου latch on (AAP).

Πότε μπορεί να πάρει πιπίλα ένα νεογέννητο για τον ύπνο του;

Τα μωρά μπορεί να αρχίσουν να χρησιμοποιούν πιπίλες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ανάλογα με την κατάστασή τους και τις συνθήκες που επικρατούν.

Βρέφη που θηλάζουν

Η εισαγωγή της πιπίλας μπορεί να επηρεάσει τον επιτυχή θηλασμό και να δημιουργήσει τη λεγόμενη σύγχυση θηλών. Επίσης, μπορεί να επηρεάσει την γαλουχία και την παραγωγή σας οπότε και την ανάπτυξη του παιδιού, αφού με την πιπίλα μπορεί να χαθούν γεύματα χωρίς να το πάρετε χαμπάρι.

Μωρά που τρέφονται με μπιμπερόν και ξένο γάλα

Τα μωρά που τρέφονται με ξένο γάλα μπορούν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν πιπίλες σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και αμέσως μετά τη γέννηση τους. Εάν οι γονείς ή οι φροντιστές αποφασίσουν να προσφέρουν στα μωρά τους πιπίλες, οι ειδικοί συνιστούν να τις χρησιμοποιούν κάθε φορά που το μωρό πηγαίνει για ύπνο, ακόμη και για τον ημερήσιο ύπνο.

Πρόωρα μωρά

Μελέτες υποδεικνύουν ότι για τα πρόωρα μωρά, η θηλαστική κίνηση είτε στο στήθος της μητέρας τους και το θηλασμό είτε με την χρήση πιπίλας μπορεί να επιταχύνει τη μετάβαση στην σίτιση από το στόμα, η οποία είναι σημαντικό να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν για να τα βοηθήσει να αναπτυχθούν οι κινήσεις του στόματος, η αναπνοή και η κατάποση. Μέχρι να μάθουν να τρέφονται μόνα τους, τα πρόωρα μωρά γενικά παραμένουν στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (ΜΕΝΝ), ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τροφή μέσω ενός στοματικού ή ρινικού σωλήνα. Ο μητρικός θηλασμός αλλά και οι πιπίλες μπορεί να βοηθήσουν τα πρόωρα μωρά να αναπτύξουν τους μυς του στόματος, ώστε να μπορούν να αρχίσουν να τρέφονται από το στόμα και να παίρνουν βάρος πιο γρήγορα.

Προσοχή! εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι τα πρόωρα μωρά που εξασκούν τις θηλαστικές κινήσεις στο στήθος της μητέρας τους αντί την πιπίλα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να θηλάσουν αποκλειστικά όταν βγουν από το νοσοκομείο.

Οφέλη της χρήσης πιπίλας

Οι πιπίλες παρέχουν στα νεογέννητα που δεν θηλάζουν διάφορα οφέλη, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους 6 μήνες.

  • Οι πιπίλες μπορούν να ηρεμήσουν τα μωρά που δεν θηλάζουν όταν νιώθουν ένταση ή άγχος.
  • Μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τον πόνο και να απαλύνουν το κλάμα τους κατά τη διάρκεια διάφορων ιατρικών διαδικασιών όπως κάποιο εμβόλιο.
  • Η χρήση πιπίλας κατά τη διάρκεια του ύπνου ερευνητικά φαίνεται επίσης να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός μωρού που δεν θηλάζει για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), αν και οι ερευνητές εξακολουθούν να μην κατανοούν τον συγκεκριμένο λόγο ή ακόμα και αν ο χαμηλότερος κίνδυνος μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στη χρήση πιπίλας. Είναι πιθανό οι πιπίλες να βοηθούν τα μωρά που δεν θηλάζουν να σταθεροποιήσουν την αναπνοή και τον καρδιακό τους ρυθμό κατά τη διάρκεια του ύπνου όπως γίνεται κατά τον θηλασμό για τα μωρά που θηλάζουν. Η προστατευτική δράση της πιπίλας είναι πιο ξεκάθαρη όταν το μωρό βρίσκεται σε ένα μη ασφαλές περιβάλλον ύπνου, όπως όταν κοιμάται μπρούμυτα ή στο πλάι ή όταν μοιράζεται το κρεβάτι του με έναν ενήλικα καπνιστή.

Σημείωση: Η επιστημονική έρευνα είναι μια δυναμική διαδικασία, σπάνια υπάρχει οριστική απάντηση. Ενσωματώνουμε νέες πληροφορίες καθώς κάθε νέα έρευνα αποκαλύπτει νέες πτυχές ενός θέματος. Η αναφορά στις επιστημονικές έρευνες δεν είναι για να σας κρίνουμε ως γονέα/φροντιστή, κάθε έρευνα είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Οι έρευνες δεν προβλέπουν απολύτως τίποτα για κάποιο συγκεκριμένο μωρό, εξετάζουν τις τάσεις σε έναν μεγάλο πληθυσμό. Εάν η προσωπική σας εμπειρία δεν ήταν ίδια με την τάση σε μια έρευνα, δεν σημαίνει ότι η έρευνα είναι άκυρη. Τα ρίσκα που βλέπετε να αναφέρονται παρακάτω ενδέχεται να διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Παρακαλούμε απευθυνθείτε στον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί για εξατομικευμένες πληροφορίες.

Κίνδυνοι από τη χρήση πιπίλας

  • Η χρήση πιπίλας μπορεί να καλύψει τα σημάδια πείνας του μωρού, μειώνοντας έτσι τον αριθμό ή/και τη συχνότητα των γευμάτων. Για όλα τα μωρά, ανεξάρτητα από το πώς τρέφονται, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και αργή ή μειωμένη ανάπτυξη. Για τα μωρά που θηλάζουν, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς γάλακτος αλλά και σύγχυση θηλών.
  • Οι πιπίλες εκτός από την παρέμβαση στο θηλασμό και τη γαλουχία, μπορεί να συμβάλλουν σε οδοντικά προβλήματα, μολύνσεις αυτιών/ ωτίτιδες και στοματικές μολύνσεις/ μυκητιάσεις στόματος.
  • Μπορεί να επηρεάσουν το δάγκωμα και το μάσημα της τροφής λόγω μη ευθυγράμμισης της οδοντοστοιχίας.
  • Η χρήση πιπίλας σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.
  • Το μωρό που μπορεί να εξαρτηθεί από την χρήση πιπίλας για άνεση, μπορεί επίσης να αντισταθεί πολύ έντονα κατά τη διακοπή χρήσης κάνοντας τη ένα δύσκολο εγχείρημα.
  • Παρατηρούμε καθυστερήσεις γλωσσικής ανάπτυξης κι ομιλίας ειδικά εάν χρησιμοποιείται συνεχώς σε περιόδους ενεργητικής απασχόλησης.
  • Εάν ένα μωρό έχει συνηθίσει να κοιμάται με πιπίλα και ξαφνικά δεν χρησιμοποιεί μία, τότε διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση SIDS.
  • Οι λοιμώξεις του μέσου αυτιού μπορεί να είναι πιο συχνές μεταξύ των μωρών που χρησιμοποιούν πιπίλες, αλλά αυτές συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία έως ότου το μωρό φτάσει τους 12 μήνες. Περιορίζοντας την χρήση της πιπίλας στην ώρα του ύπνου, οι γονείς μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των λοιμώξεων του μέσου ωτός.
  • Η χρήση πιπίλας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σταυρωτό δάγκωμα, όπου τα άνω και κάτω δόντια δεν ευθυγραμμίζονται σωστά. Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα συχνά υποχωρεί μόλις το μωρό σταματήσει να χρησιμοποιεί πιπίλα και είναι απίθανο να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα προβλήματα εάν το μωρό σταματήσει να χρησιμοποιεί πιπίλα μέχρι την ηλικία των 3 ετών.
  • Η χρήση πιπίλας έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη έκθεση σε μικροπλαστικά. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις επιπτώσεις της συσσώρευσης μικροπλαστικών ή νανοπλαστικών (ακόμη μικρότερων σωματιδίων) στους ιστούς του ανθρώπου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως ενδοκρινολογικοί διαταράκτες και να επηρεάσουν διάφορα συστήματα όπως το αναπαραγωγικό, το αναπνευστικό, το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα σε βάθος δεκαετιών.
Πολλοί νέοι γονείς έχουν συνδέσει την εικόνα ενός μωρού με την πιπίλα, τόσο που δεν μπορούν να φανταστούν ότι ένα μωρό μπορεί να μην τη χρησιμοποιεί. Πολλά μωρά και μικρά παιδιά όμως δεν έχουν χρησιμοποιήσει πιπίλα ποτέ.
Πολλοί νέοι γονείς έχουν συνδέσει την εικόνα ενός μωρού με την πιπίλα, τόσο που δεν μπορούν να φανταστούν ότι ένα μωρό μπορεί να μην τη χρησιμοποιεί. Πολλά μωρά και μικρά παιδιά όμως δεν έχουν χρησιμοποιήσει πιπίλα ποτέ.

Συμβουλές για την ασφαλή χρήση πιπίλας στο μωρό σας

Εάν τελικά επιλέξετε να προσφέρετε στο μωρό σας πιπίλα, ακολουθήστε τις συμβουλές για ασφαλή χρήση:

  • Χρησιμοποιήστε το σωστό μέγεθος πιπίλας για την ηλικία του μωρού σας: Η ασπίδα της πιπίλας πρέπει να είναι πιο φαρδιά από το στόμα του μωρού, καθώς ένα μικρότερο σχέδιο μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο πνιγμού. Άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας θα πρέπει να περιλαμβάνουν έναν δακτύλιο για να τραβήξετε έξω την πιπίλα εάν εισέλθει στο στόμα του μωρού και μια ανάγλυφη εσωτερική επιφάνεια για να ελαχιστοποιηθεί ο ερεθισμός του δέρματος. Δώστε προσοχή στα σημάδια φθοράς και αντικαταστήστε την πιπίλα όποτε χρειάζεται.
  • Χρησιμοποιήστε μονοκόμματες πιπίλες: Χρησιμοποιήστε μονοκόμματες πιπίλες για να μην μπορούν να αποκολληθούν και να δημιουργήσουν κίνδυνο πνιγμού. Βεβαιωθείτε ότι η πιπίλα είναι κατασκευασμένη από σταθερό υλικό και έχει οπές για τη ροή του αέρα.
  • Μην κολλάτε κάποιο αξεσουάρ πάνω στην πιπίλα: Μην τοποθετείτε κορδόνι, λουρί ή οτιδήποτε άλλο στην πιπίλα που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στραγγαλισμού ή πνιγμού. Οι πιπίλες δεν επιτρέπεται να πωλούνται με κορδόνια, αλυσίδες ή κορδέλες για αυτόν τον λόγο. Ομοίως, τα λούτρινα ζωάκια ή τα παιχνίδια δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται στην πιπίλα ή να τοποθετούνται στην κούνια με ένα βρέφος που κοιμάται. Επίσης, μην χρησιμοποιείτε πιπίλες που προσκολλώνται στα ρούχα του μωρού ή κρέμονται γύρω από το λαιμό πριν τον ύπνο.
  • Να χρησιμοποιείτε πάντα μια καθαρή πιπίλα: Διατηρήστε την πιπίλα καθαρή και πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό σαπούνι και νερό πριν τη χειριστείτε. Αντικαταστήστε την πιπίλα τακτικά και μην χρησιμοποιείτε ποτέ την ίδια πιπίλα για περισσότερα από ένα μωρά.
  • Χρήση πιπίλας την ώρα του μεσημεριανού ύπνου και την ώρα του νυχτερινού ύπνου: Βάζετε πάντα το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα. Εάν πέσει η πιπίλα, δεν χρειάζεται να την ξαναβάλετε.
  • Μην χάνετε γεύματα: Οι πιπίλες έχουν σχεδιαστεί για να ανακουφίζουν τα μωρά και δεν αντικαθιστούν τη σίτιση. Τα μεγαλύτερα μωρά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν πιπίλες κατά τη διάρκεια της ενεργητικής απασχόλησης (παιχνίδι, κοινωνικά ερεθίσματα, κτλ).
  • Μην πιέζετε το μωρό να πάρει την πιπίλα: Εάν το μωρό σας αρνείται την πιπίλα, μην το πιέζετε να την πάρει. Μπορείτε να δοκιμάσετε ξανά όταν μεγαλώσει λίγο. Μην βάζετε τίποτα γλυκό στην πιπίλα για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον.

Το άρθρο αυτό είναι ένα απόσπασμα από το ebook της Έρρικας Κοκκόση για το Project Parenting “Βρεφικός Ύπνος: Βοήθησε το μωρό σου να έχει έναν ασφαλή και υγιή ύπνο”. Κατεβάστε το δωρεάν εδώ.

Πότε πρέπει να σταματήσετε να δίνετε στο μωρό σας πιπίλα για ύπνο;

Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι οι γονείς- φροντιστές θα πρέπει να σταματήσουν να προσφέρουν πιπίλες μεταξύ 6 μηνών και 4 ετών.

  • Για την πρόληψη των οδοντικών προβλημάτων, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής συνιστά να αφαιρέσετε τις πιπίλες πριν το παιδί σας γίνει 3 ετών.
  • Για την αποφυγή λοιμώξεων του μέσου ωτός, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών συνιστούν να αρχίσετε να μειώνετε τη χρήση πιπίλας μεταξύ των ηλικιών 6 και 12 μηνών.
  • Για να μειωθεί η πιθανότητα ότι μια πιπίλα μπορεί να επηρεάσει την εκμάθηση της ομιλίας, ορισμένοι ειδικοί λογοθεραπευτές συνιστούν να σταματήσετε τη χρήση της πιπίλας πριν την ηλικία των 14 μηνών.

Δεδομένου ότι το εύρος ηλικίας στο οποίο πρέπει να αφαιρεθεί η πιπίλα είναι τόσο ποικίλο μεταξύ των ειδικών, ο γονέας θα πρέπει να αποφασίσει πότε είναι καλύτερο να αφαιρέσει την πιπίλα με βάση τα οφέλη που παρέχει, προσέχοντας να μην υπερβεί την ανώτερη συνιστώμενη ηλικία των 4 ετών.

Η σημασία της πιπίλας μετά την ηλικία των 6 μηνών έγκειται κυρίως στην αίσθηση άνεσης κι ανακούφισης που παρέχει. Για να απαλύνετε το άγχος και την ένταση καθώς το μωρό σας απομακρύνεται από την πιπίλα, μπορείτε να προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις κατάλληλες για την ηλικία του:

  • Τα μικρότερα βρέφη μπορεί να βρουν παρηγοριά λαμβάνοντας μια αγκαλιά, babywearing, ένα βρεφικό μασάζ ή μέσα από ένα νανούρισμα.
  • Για τα νήπια, σκεφτείτε να παίξετε μαζί ή να προσφέρετε λόγια ενθάρρυνσης. Η παροχή υποκατάστατων ως αυτο-καταπραϋντικό, όπως η κουβέρτα τους, ένα αγαπημένο παιχνίδι ή ένα λούτρινο ζωάκι μπορεί να είναι επίσης ανακουφιστικό.

Η απότομη διακοπή μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική. Κινηθείτε ανάλογα την ιδιοσυγκρασία, τις συνήθειες αλλά και τις ανάγκες του μωρού/παιδιού σας.

Χρήση πιπίλας ανά ηλικία: ποια είναι τα ρίσκα και τα οφέλη;

ΗλικίαΠιθανά οφέληΠιθανά ρίσκαΣυστάσεις φορέωνΕναλλακτικές
ΠρόωραΑναλγησία, μειωμένη παραμονή στο νοσοκομείο, πρώιμη μετάβαση στη σίτιση, βελτιωμένη απόδοση σίτισης Η οδηγία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για το θηλασμό δεν έρχεται σε αντίθεση με την χρήση πιπίλας σε πρόωρα βρέφη.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει Φροντίδα κανγκουρό / Επαφή δέρμα με δέρμα όσο πιο νωρίς γίνεται μετά τη γέννηση τόσο στη μονάδα υγειονομικής περίθαλψης όσο και στο σπίτι για 8-24 ώρες την ημέρα (όσο πιο πολλές ώρες γίνεται). ΑΝ δεν μπορεί η μητέρα, ο σύντροφος ή άλλα μέλη της οικογένειες μπορούν να το κάνουν.
Έως 6 μηνώνΑναλγησία, μειωμένος κίνδυνος SIDSΠρώιμος απογαλακτισμός, Σύγχυση θηλών, Μειωμένη βρεφική ανάπτυξη, Μεγαλύτερη έκθεση σε μικροπλαστικάΗ Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά την αποφυγή της πιπίλας μέχρι την εδραίωση του θηλασμού (συνήθως μέχρι την ηλικία του ενός- δυο μηνών). Συνιστά την εκπαίδευση των μητέρων σχετικά με την επίδραση της πιπίλας στο θηλασμό κατά την περίοδο αμέσως μετά τον τοκετό.Θηλασμός, επαφή δέρμα με δέρμα, αγκαλιά, βρεφικό μασάζ, νανούρισμα, λευκοί ήχοι
6-12 μηνώνΜέση ωτίτιδα, Μεγαλύτερη έκθεση σε μικροπλαστικάΟι Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών συνιστούν τη μείωση ή τη διακοπή της πιπίλας κατά τους δεύτερους έξι μήνες της ζωής (6-12 μήνες) για τη μείωση του κινδύνου μέσης ωτίτιδας. To Ινστιτούτο Βελτίωσης Κλινικών Συστημάτων (ICSI) συνιστά την αποφυγή χρήσης πιπίλας μετά την ηλικία των 10 μηνών.Θηλασμός, επαφή δέρμα με δέρμα, πανάκι παρηγοριάς, βρεφικό μασάζ, νανούρισμα, λευκοί ήχοι, ρούχο της μητέρας με τη μυρωδιά της
12-24 μηνώνΟδοντικές ανωμαλίες (κακή ευθυγράμμιση των δοντιών, ανοιχτό δάγκωμα, σταυρωτό δάγκωμα), Μεγαλύτερη έκθεση σε μικροπλαστικάΗ Αμερικανική Ακαδημία Οδοντιάτρων και η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής συνιστούν την ενεργή αποθάρρυνση της χρήσης πιπίλας μετά την ηλικία των τεσσάρων ετών.Θηλασμός, επαφή δέρμα με δέρμα, πανάκι παρηγοριάς, λούτρινο παιχνίδι, μασάζ, νανούρισμα, αγαπημένη κουβέρτα, ρούχο της μητέρας με τη μυρωδιά της

Πηγές

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2009/0415/p681.html#:~:text=The%20American%20Academy%20of%20Pediatrics%20and%20the%20American%20Academy%20of,first%20six%20months%20of%20life.

https://hr.universityhealthsystem.com/secure/xwebdocs/Pharmacy/Pathways_and_Guidelines/Otitis%20Media/01-Text%20of%20Entire%20Otitis%20Pathway.htm

https://www.researchgate.net/publication/330957448_Evaluation_of_the_use_of_a_pacifier_and_it’s_problems_in_children_under_five_years_at_Kirkuk_city

https://aomtinfo.org/wp-content/uploads/2015/02/ARTICLES_pacifier_study.pdf

https://www.who.int/news-room/events/detail/2022/11/17/default-calendar/launch-of-the-who-recommendations-for-care-of-the-preterm-or-low-birth-weight-infant

https://eclass.upatras.gr/modules/document/file.php/MED835/%CE%9C%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CF%82%20%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B7%20%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1.pdf?fbclid=IwAR2BWT44KBEeYh9irKM_dH6gRtxdH5gqIbGvbtdmCMxSlrykLAiCm-W-_zI

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μην ξεχάσετε να το μοιραστείτε!