Τι είναι ο σύμβουλος αποθηλασμού; Ποιος μπορεί να με κατευθύνει στον αποθηλασμό;

Σύμβουλος θηλασμού, σύμβουλος ύπνου, σύμβουλος γονεϊκότητας, σύμβουλος υγείας, τώρα και σύμβουλος αποθηλασμού; Γεμίσαμε συμβούλους ή ψάχνουμε τον επαγγελματία με τη μεγαλύτερη εμπειρία και εξειδίκευση;

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια έχουν αναδυθεί πολλά καινούργια επαγγέλματα στον χώρο της ψυχοσωματικής υγείας και ευεξίας των παιδιών και των ενηλίκων. Ενώ παλιότερα τέτοια επαγγέλματα ήταν άγνωστα, ολοένα και περισσότεροι γονείς εξοικειώνονται με αυτά και αναζητούν επαγγελματίες που εξειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς ώστε να λάβουν εξειδικευμένες και εξατομικευμένες συμβουλές. Η επιλογή ωστόσο του κατάλληλου επαγγελματία είναι καθοριστικής σημασίας για τις συμβουλές που θα λάβει κανείς, για την εγκυρότητα τους καθώς και για την σύμπνοια τους με το στυλ γονεϊκότητας και τις αξίες των γονέων.

Στον χώρο του θηλασμού κύριοι επαγγελματίες που ασχολούνται με αυτόν είναι οι μαίες και μαιευτές. Είναι οι μοναδικοί σπουδαστές και απόφοιτοι που έχουν λάβει περισσότερες ώρες εκπαίδευσης για τον θηλασμό και έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες μητέρες που τους ζητούν συμβουλές για τον θηλασμό. Μαζί τους και οι παιδίατροι βρίσκονται εκεί για να φροντίσουν το παιδί και να ενημερώσουν τους γονείς. Δυστυχώς, στις ιατρικές σχολές της Ελλάδας αλλά και παγκόσμια, όπως δείχνουν έρευνες από τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, ο θηλασμός δεν διδάσκεται εκτενώς. Οι δύο αυτοί κλάδοι όμως μπορούν να μετεκπαιδευτούν στον θηλασμό είτε μέσα από τα πανεπιστημιακά μαθήματα είτε μέσα από σεμινάρια και προγράμματα εκπαίδευσης ώστε να γίνουν σύμβουλοι θηλασμού.

Οι σύμβουλοι θηλασμού διεθνώς είναι επαγγελματίες που εξειδικεύονται στον θηλασμό και υποστηρίζουν τη δυάδα μητέρας παιδιού. Ο τίτλος του σύμβουλου θηλασμού δεν είναι ακόμη κατοχυρωμένος στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να ονομαστεί σύμβουλος θηλασμού είτε είναι μαία/μαιευτής, ή είναι παιδίατρος όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αλλά είτε κατέχει κάποιο άλλο τίτλο επαγγέλματος υγείας, ή άλλος επαγγελματίας που έχει παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο στο θηλασμό ή ακόμη και αν είναι εθελόντρια μητέρα που έχει εκπαιδευτεί μέσα από τον σύνδεσμο θηλασμού Ελλάδος . Είναι λοιπόν σημαντικό όταν ψάχνουμε κάποιον σύμβουλο θηλασμού να μάθουμε ακριβώς ποια διαδικασία πιστοποίησης έχει ακολουθήσει, ποιες είναι οι σπουδές του/της, η κατάρτιση του/της και ποια είναι τα επαγγελματικά του/της δικαιώματα.

Σύμβουλοι θηλασμού λοιπόν μπορεί να είναι:

  • Επαγγελματίας υγείας όπως η μαία/ο μαιευτής, ο/η παιδίατρος και να χρησιμοποιεί τον τίτλο του συμβούλου θηλασμού λόγω της ιδιότητας του, περαιτέρω μετεκπαίδευσης και του καθηκοντολογίου του, το οποίο ρυθμίζεται από το Ελληνικό δίκαιο.
  • Κάποιος άλλος επαγγελματίας που έχει παρακολουθήσει κάποιο άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή σεμινάριο (από 1-2 ώρες μέχρι δεκάδες ώρες).
  • Διεθνώς πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας (IBCLC).
  • Εθελόντρια μητέρα που ακολούθησε την δωδεκάμηνη (περίπου) εκπαίδευση του θηλασμού του συνδέσμου θηλασμού Ελλάδος, ο οποίος λειτουργεί με βάση τα πρότυπα της La Leche League στην Αμερική και όλο τον κόσμο (Σημείωση: η συμβουλευτική που παρέχουν οι μητέρες είναι επί τω πλείστον υποστηρικτική, επικουρική και εθελοντική βάσει των προσωπικών εμπειριών και της εκπαίδευσης που έχουν λάβει).

Μόνο οι μαίες και ο παιδίατρος μπορούν να βοηθήσουν στον θηλασμό και τον αποθηλασμό;

Το τοπίο γίνεται λίγο πιο περίπλοκο αν αναλογιστούμε ότι τα τελευταία χρόνια οι μητέρες θηλάζουν ολοένα και περισσότερο. Φορείς ανά τον κόσμο συστήνουν το θηλασμό μέχρι τουλάχιστον τα δύο έτη και από κει και πέρα για όσο επιθυμεί η μητέρα και το παιδί της και, στη χώρα μας, υπάρχει μία ισχυρή υποστήριξη από μητέρα σε μητέρα μέσω των ομάδων υποστήριξης θηλασμού και μητρότητας. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ παλιότερα οι περισσότερες μητέρες αποθήλαζαν στους 6 με 12 μήνες, τα τελευταία χρόνια δεν είναι διόλου απίθανο να θηλάζει μία μητέρα για ένα, δύο, τρία έτη ή και περισσότερο.

Ο αποθηλασμός μεγαλύτερου μωρού ή μεγαλύτερου παιδιού είναι πιο ιδιαίτερος επειδή δεν αφορά μόνο την αντικατάσταση των θερμίδων και των θρεπτικών στοιχείων που το παιδί λαμβάνει μέσα από το θηλασμό, αλλά και επειδή αποτελεί μία μετάβαση σε μια νέα φάση στη σχέση της μητέρας και του παιδιού της. Σταδιακά καθώς το παιδί μεγαλώνει αναδύονται κομμάτια της προσωπικότητάς του, ξεκινάει το έργο της διαπαιδαγώγησης του με όρια, κανόνες και αξίες που του μεταφέρουν οι γονείς του και ο αποθηλασμός του χρειάζεται και πρέπει να συμπεριλαμβάνει και αυτό το κομμάτι.

Όπως καταλαβαίνετε ο αποθηλασμός μετά τη βρεφική ηλικία δεν αποτελεί μόνο μία ιατρική/ μαιευτική πράξη επειδή αφορά το στήθος της μητέρας και την ανάπτυξη του παιδιού, αλλά έχει αντίκτυπο και στον ψυχισμό του παιδιού, στον τρόπο που θέλουν οι γονείς του να το μεγαλώσουν, στη σχέση του παιδιού με την μητέρα του, και με τους γονείς του γενικότερα, και στη σχέση των γονέων μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι ο αποθηλασμός μεγαλύτερου μωρού ή παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να συμπεριλαμβάνει μια ολόκληρη ομάδα που πλαισιώνει και υποστηρίζει την οικογένεια όπως ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ειδικούς στη διατροφή, συμβούλους γονεϊκότητας, συμβούλους ψυχικής υγείας και ψυχολόγους.

Υπάρχει τελικά σύμβουλος αποθηλασμού;

Μία αναζήτηση στο Google μας δείχνει ότι οι γονείς ψάχνουν για “σύμβουλο αποθηλασμού” παρόλα αυτά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοιος τίτλος, ούτε κάποια πιστοποίηση ή εκπαιδευτικό πρόγραμμα που να παρέχει γνώσεις συγκεκριμένα για τον αποθηλασμό. Ο αποθηλασμός δεν είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι που χρειάζεται να διδαχθεί μόνο του άλλωστε, αλλά είναι η φυσική συνέχεια του θηλασμού. Κάθε μητέρα και κάθε παιδί που ξεκινάει τον θηλασμό, κάποια στιγμή, θα τον ολοκληρώσει κιόλας αποθηλάζοντας. Οποιοσδήποτε επαγγελματίας βοηθήσει την μητέρα και το παιδί να αποθηλάσει, χρειάζεται να γνωρίζει εις βάθος το θηλασμό, το δεσμό που χτίζεται μεταξύ της μητέρας και του παιδιού της, τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν από δυάδα σε δυάδα, καθώς και τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο ο θηλασμός αλλάζει και εξελίσσεται κατά την πάροδο των χρόνων, τα διάφορα στάδια μέσα από τα οποία περνάει αυτή η σχέση. Η επιφανειακή κατανόηση του θηλασμού θα οδηγούσε σε έναν επαγγελματία ο όποιος δεν μπορεί να κατανοήσει τις δυναμικές της σχέσης μεταξύ μητέρας και παιδιού και, άρα, έναν επαγγελματία αδύναμο να καθοδηγήσει μητέρες και παιδιά στον αποθηλασμό.

Εφόσον λοιπόν ο αποθηλασμος είναι κομμάτι του θηλασμού, ο σύμβουλος θηλασμού μπορεί να είναι άρτια εξειδικευμένος να βοηθήσει και στον αποθηλασμό. Μετεκπαιδευτικά μαθήματα και σεμινάρια, η επαγγελματική εμπειρία με τον αποθηλασμό άλλων μητέρων, αποτελούν μία καλή βάση για έναν σύμβουλο θηλασμού που βοηθάει στον αποθηλασμό. Η ομάδα του apothilazo.gr, πιστεύουμε ότι και η προσωπική βιωματική εμπειρία του αποθηλασμού μπορεί να βοηθήσει τον επαγγελματία να κατανοήσει ακόμα καλύτερα αυτό το στάδιο του θηλασμού. Δεν σημαίνει αυτό ότι αν κάποιος σύμβουλος θηλασμού δεν έχει θηλάσει ή αποθηλάσει, δεν μπορεί να καθοδηγήσει μία μητέρα και το παιδί της, αλλά μία βιωματική εμπειρία αποθηλασμού μπορεί να του δώσει μια βαθιά κατανόηση των συναισθημάτων που προκαλεί στις μητέρες και τα παιδιά τους. Αντίστοιχα, η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης θηλασμού και μητρότητας με επαγγελματική περιέργεια και με πραγματική διάθεση να μάθει από τις ίδιες τις μητέρες, μπορεί να δώσει στον επαγγελματία τα εφόδια που χρειάζεται για να υποστηρίξει τον αποθηλασμό.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον αποθηλασμο σας συστήνουμε το σεμινάριο του apothilazo.gr το οποίο έχει δημιουργηθεί από την Άσπα Κανδύλη (εκπαιδευτικός, σύμβουλος ύπνου και σύμβουλος γονεϊκότητας) και την Έρρικα Κοκκόση (μαία, σύμβουλος θηλασμού και σύμβουλος ψυχοπροφύλαξης). Σε αυτό το σεμινάριο μπορείτε να βρείτε όλοι όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να προχωρήσετε στον αποθηλασμό σας μαζεμένες σε ένα σημείο. Οι εισηγήτριες έχουν επαγγελματική αλλά και προσωπική εμπειρία με τον αποθηλασμό και έχουν διδάξει το σεμινάριο αυτό σε πάνω από 100 μητέρες μέχρι τώρα.

Είστε έτοιμες για τον αποθηλασμό ή έχετε ξεκινήσει να αποθηλάζετε αλλά δεν προχωράει όπως θα θέλατε; Στο πρόγραμμα coaching μητέρων, η Άσπα Κανδύλη και η Έρρικα Κοκκόση σας καθοδηγούν σε αυτό το ταξίδι. Σε μικρές ομάδες 3-5 μητέρων με παιδιά σε κοντινές ηλικίες, θα σας βοηθήσουν να θέσετε στόχους, να φτιάξετε μαζί το πλάνο αποθηλασμού και θα σας βοηθήσουν να το εφαρμόσετε.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μην ξεχάσετε να το μοιραστείτε!