Το κείμενο για το βιβλίο ‘Το βράδυ κοιμόμαστε όλοι!’ γράφει η Άσπα Κανδύλη, εκπαιδευτικός, trauma-informed σύμβουλος ύπνου και σύμβουλος γονεϊκότητας.
Όταν δημιούργησα το σεμινάριο ‘Αποσυνδέοντας το θηλασμό από τον ύπνο‘ το 2020, έψαξα για παιδικά βιβλία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την μητέρα να εισάγει στο παιδί της την ιδέα πως μπορεί να υπάρξει ύπνος και χωρίς θηλασμό καθώς και να του εξηγήσει πώς θα είναι η ζωή του μετά τον νυχτερινό αποθηλασμό. Υπήρχαν δυστυχώς ελάχιστες επιλογές και όλες ήταν στα αγγλικά.
Ο αποθηλασμός νηπίου και ο νυχτερινός αποθηλασμός νηπίου δεν είναι βλέπετε ένα ‘πιασάρικο’ θέμα. Παρόλο που τα ποσοστά θηλασμού στην Ελλάδα δείχνουν σταδιακή αύξηση, τα ποσοστά παρατεταμένου θηλασμού παραμένουν χαμηλά. Έτσι, οι οικογένειες που τον επιλέγουν παραμένουν λίγες.
Το κενό αυτό παρατήρησε και η ίδια η Μαρίνα Πλούμπη όταν κάποια χρόνια πριν, αφού μετακόμισε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, έψαχνε ένα βιβλίο για τον αποθηλασμό για το δεύτερο παιδί της όταν θα έφτανε εκείνη η ώρα. Δεν βρήκε το βιβλίο που έψαχνε και αυτό την ώθησε να γράψει το δικό της βιβλίο αποθηλασμού, το ‘Η Τελευταία Γουλίτσα‘. Φυσική συνέχεια ήταν ένα βιβλίο για το νυχτερινό αποθηλασμό, το ‘Το Βράδυ Κοιμόμαστε Όλοι!’.
Μίλησα με την Μαρίνα Πλούμπη πριν κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο της, ‘Το βράδυ κοιμόμαστε όλοι!’, και μοιράστηκα τα σχόλιά μου όταν ακόμη ήταν ένα αρχείο .docx στον υπολογιστή. Φαινόταν όμως πως θα ήταν ένα ακόμη τρυφερό βιβλίο όπως η Γουλίτσα της. Όταν το κράτησα στα χέρια μου κάποιους μήνες μετά όμως, μπορώ να πω πως το αποτέλεσμα την δικαίωσε. Εδώ παρακάτω αναφέρω κάποια από τα στοιχεία που πιστεύω πως κάνουν αυτό το βιβλίο ένα βιβλίο που αξίζει να έχετε στη βιβλιοθήκη σας.
Η ιστορία του βιβλίου
Ένα παιδί ετοιμάζεται να κοιμηθεί. Η μητέρα του το κάνει μπάνιο, βάζει πιτζάμες και διαβάζουν μαζί ένα βιβλίο στο κρεβάτι. Καθώς διαβάζουν ή μόλις τελειώσει το διάβασμα του βιβλίου τού δείχνει τη νύχτα και τα αστέρια έξω και του λέει ότι όλοι κοιμούνται όταν βγει το φεγγάρι, ακόμα και της μαμάς το γάλα ή το μικρό του αρκουδάκι. Το παιδί αποκοιμιέται αλλά ξυπνάει αργότερα το βράδυ. Θέλει να πιει γάλα ή να παίξει με τα παιχνίδια του και επειδή δυσκολεύεται να κοιμηθεί, το παίρνει αγκαλιά ο μπαμπάς και βλέπουν όλα τα αντικείμενα του σαλονιού καθώς και τα παιχνίδια του παιδιού να κοιμούνται. Το παιδί παίζει λίγο και μετά πηγαίνει πάλι στο κρεβάτι του με τον μπαμπά του. Το πρωί ξυπνάει, η μέρα ξημερώνει και μπορεί και πάλι να θηλάσει ή να παίξει με τα παιχνίδια του.
Η γραφή
Η Μαρίνα έχει έναν μοναδικό τρόπο να βγάζει την ζεστασιά της στο χαρτί και να μεταφέρει τη φωνή του παιδιού αυτούσια, όπως είναι. Βάζει ‘το παιδί της’ να λέει ενθουσιασμένο “Ωωωω ναι, πο πο!” κάθε φορά που ανακαλύπτει κάποιο αντικείμενο ή παιχνίδι να κοιμάται. Αλλά και οι φωνές των γονιών είναι γεμάτες υπομονή, προτρέποντάς το να επιστρέψει στο κρεβάτι αλλά δίνοντας χώρο του και χώρο να περιεργαστεί τα πάντα την νύχτα. Στο βιβλίο αυτό έχει επιλέξει τη διπλή ανάγνωση: μια μητέρα που θηλάζει μπορεί να διαβάσει το κείμενο και μια μητέρα που δε θηλάζει μπορεί να ακολουθήσει τα πεφταστέρια και να διαβάσει το κείμενο που μιλάει για τα παιχνίδια του παιδιού και όχι για το γάλα.
Αυτό το βιβλίο ταιριάζει πολύ σε μητέρες που θέλουν να κάνουν αποσύνδεση του ύπνου από το θηλασμό ή νυχτερινό αποθηλασμό χρησιμοποιώντας την τεχνική ‘μέρα-νύχτα’. Με την τεχνική αυτή ενθαρρύνουμε το παιδί να παρατηρήσει το σκοτάδι έξω από το παράθυρο, να ακούσει τους θορύβους τη νύχτα και του εξηγούμε πως όλοι και όλα κοιμούνται τη νύχτα: το ίδιο και το στήθος ή το γάλα της μαμάς. Μπορεί να θηλάσει το πρωί που όλοι και όλα ξυπνούν. Το βιβλίο είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να εισάγουμε αυτήν την ιδέα ή να την ενισχύσουμε.
Επίσης, η διπλή ανάγνωση το κάνει συμπεριληπτικό και κατάλληλο και για παιδιά που δε θηλάζουν. Εκείνα μπορεί επίσης να έχουν δυσκολία να αποκοιμηθούν αν ξυπνήσουν τη νύχτα. Τέλος, κάποια θηλάζοντα παιδιά δεν είναι έτοιμα να ακούσουν για τον νυχτερινό απογαλακτισμό. Η μαία Έρρικα Κοκκόση αναφέρει ότι ο γιος της Ανδρέας, ενώ θηλάζει, του αρέσει να διαβάζει το κείμενο του μη θηλάζοντα και μάλιστα ξέρει ακριβώς ποια είναι αυτή καθώς ζητάει από τη μητέρα του “Εδώ να διαβάζεις. Με τα αστεράκια!”
Η εικονογράφηση
Η εκτύπωση είναι πάρα πολύ προσεγμένη. Έχει σκληρό εξώφυλλο που δε τσαλακώνεται και γυαλιστερές σελίδες που αναδεικνύουν τις εικόνες. Η εικονογράφηση του βιβλίου απογειώνει το μήνυμα του. Η Ειρήνη Θάνου έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με τις εικόνες της οι οποίες, παρόλο που θυμίζουν τη Γουλίτσα, έχουν κάτι ονειρικό εδώ.
Απόλαυσα όχι μόνο τις εικόνες ως σύνολο αλλά κυρίως τις μικρές λεπτομέρειες όπως το φωτιστικό δίπλα από το κρεβάτι που καθώς γυρίζεις τις σελίδες δείχνει νυσταγμένο και μετά κοιμισμένο αλλά και το βιβλίο μέσα στο βιβλίο, το βιβλίο Οδός Ευτυχίας” της Ελισάβετ Αρκολάκη που διαβάζει η μητέρα στο παιδί της για να κοιμηθεί.
Πού θα βρείτε το “Το Βράδυ Κοιμόμαστε Όλοι!” της Μαρίνας Πλούμπη
Το βιβλίο ‘Το βράδυ κοιμόμαστε όλοι” κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Sweet Serendipities. Θα το βρείτε στην σελίδα του εκδοτικού: https://www.sweet-serendipities-books.com/ καθώς και όλα τα βιβλιοπωλεία.