Η τελευταία γουλίτσα, Μαρίνα Πλούμπη. Εντυπώσεις από το βιβλίο, apothilazo.gr

Παιδικό βιβλίο: ‘Η τελευταία γουλίτσα’ της Μαρίνα Πλούμπη

Το κείμενο για το ‘Η τελευταία γουλίτσα’ γράφει η μαία Έρρικα Κοκκόση.

‘Η τελευταία γουλίτσα’ είναι ένα παραμύθι για τον αποθηλασμό το οποίο θα αγαπήσετε πολύ. Η Μαρίνα Πλούμπη εμπνεύστηκε από τα παιδικά βιβλία που κυκλοφορούν για τον αποθηλασμό στο εξωτερικό και δημιούργησε το δικό της βιβλίο πρώτα για το παιδί της που θα ήθελε να αποθηλάσει ομαλά και μετά για όλα τα παιδιά.

Η τελευταία γουλίτσα, Μαρίνα Πλούμπη. Εντυπώσεις από το βιβλίο, apothilazo.gr

Η ιστορία

Όταν ήταν μωρό η Σοφία θήλαζε στην αγκαλιά της μητέρας της. Εκεί ηρεμούσε, εκεί νανουρίζονταν για να κοιμηθεί. Τώρα δεν είναι πια μωρό. Μπορεί να περπατήσει, να τρέξει, να παίξει. Μπορεί να φάει φαγητό. Ένα βράδυ η μητέρα της δεν θα της προσφέρει το στήθος της αλλά θα την πάρει αγκαλίτσα. Η Σοφία θα κλάψει και τότε θα κλείσουν μια συμφωνία να της τραγουδήσει καθώς θα πίνει. Την επόμενη μέρα έχει άλλη μια ιδέα η μητέρα. Θα μετρήσουν δέκα γουλίτσες γάλα. Η μέρα θα κυλήσει έτσι, όταν η Σοφία θα ζητήσει γάλα, η μαμά θα μετρήσει 1, 2, 10 γουλίτσες. Μια μέρα βάζει ο μπαμπάς τη Σοφία για ύπνο και η Σοφία φωνάζει “καληνύχτα” από μακριά.

Η γραφή

Στο βιβλίο περιγράφεται ο αποθηλασμός ως ένα πέρασμα σε μία νέα φάση της παιδικής ηλικίας. Έχει συμπεριλάβει πρακτικές ομαλού αποθηλασμού όπως τον περιορισμό της διάρκειας του θηλασμού με τραγούδι και μέτρημα ως το δέκα, την απόσπαση προσοχής με παιχνίδια και δραστηριότητες, την οριοθέτηση των θηλασμών σε συγκεκριμένο χώρο και την αλλαγή του βασικού φροντιστή.

Η γραφή της Μαρίνας Πλούμπη είναι ποιητική και γεμάτη ευαισθησία και ενσυναίσθηση προς το παιδί. Ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία του βιβλίου είναι ότι η Σοφία δεν δέχεται πάντα παθητικά τα όρια της μητέρας. Φαίνεται να κλαίει στην αρχή και να την παρηγορει η μητέρα. Διαπραγματεύεται τα όρια (“δύο [γουλίτσες], μανούλα, σε παρακαλώ”) και φαίνεται ξεκάθαρα, από την αρχή ακόμη, ότι είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα αλλά τη φοβίζει.

Αυτήν την εικόνα έχουν πάρα πολλά θηλάζοντα παιδιά και το ότι αυτό το βιβλίο περιγράφει τη μετάβαση με τα όμορφα και δύσκολα της, το κάνουν ένα εξαιρετικό βοήθημα στον αποθηλασμό. Το παιδί μπορεί να δει τη Σοφία και να ταυτιστεί μαζί της. Μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα της και το όμορφο τέλος του δείχνει ότι η αγάπη που υπάρχει μεταξύ εκείνου και της μητέρας του, συνεχίζει να υπάρχει όπως υπάρχει στη σχέση της Σοφίας με τη μητέρα της.

Η εικονογράφηση

Όσοι αγαπούν το παιδικό βιβλίο γνωρίζουν πως η εικονογράφηση μπορεί να απογειώσει ή να χαντακώσει ένα βιβλίο. ‘Η τελευταία γουλίτσα’ είναι στην πρώτη κατηγορία. Η Ειρήνη Θάνου έχει κάνει καταπληκτική δουλειά στην εικονογράφηση. Κάθε σελίδα είναι ρεαλιστική, με προσεγμένες λεπτομέρειες από το κρεβάτι τύπου Μοντεσσόρι, στο baby led weaning ή μετάβαση στα κομμάτια, σε εικόνες θηλασμού που τον δείχνουν όπως ακριβώς είναι στην καθημερινότητα της μητέρας και του παιδιού.

Ποια μητέρα δεν αναγνωρίζει τα ακροβατικά που κάνουν τα νήπια κατά τη διάρκεια του θηλασμού;!

Αυτό είναι ένα βιβλίο που θα κρατήσετε για χρόνια στη βιβλιοθήκη σας για να σας θυμίζει τον θηλασμό, σαν ένα λεύκωμα-αναμνηστικό όπως λέει η Μαρίνα Πλούμπη. Η Άσπα Κανδύλη (εκπαιδευτικός, σύμβουλος ύπνου και σύμβουλος γονεϊκότητας) αναφέρει ότι διάβασε το βιβλίο στην κόρη της κάποιους μήνες μετά τον αποθηλασμό της και το χρησιμοποίησαν σαν έναυσμα για να θυμηθούν αυτό το διάστημα που θήλαζε η κόρη της. Αργότερα ξαναβγήκε από την βιβλιοθήκη για να δείξει στην κόρη της πώς θα θηλάζει το αδερφάκι που περίμενε να γεννηθεί και πώς θα μεγαλώσει και εκείνο όπως αυτή.

Πού θα βρείτε το ‘Η τελευταία γουλίτσα’

Η τελευταία γουλίτσα κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Sweet Serendipities. Από τον Νοέμβριο κυκλοφορεί η δεύτερη έκδοση καθώς η πρώτη εξαντλήθηκε! Θα το βρείτε στην σελίδα του εκδοτικού: https://www.sweet-serendipities-books.com/ καθώς και όλα τα βιβλιοπωλεία.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μην ξεχάσετε να το μοιραστείτε!