Γεια σας!! Κάνω πλεον 2 θηλασμους μεσημέρι κ βραδυ μόνο γιατί έτσι κοιμάται ο μικρός.. Είναι 18 μηνών.. Δεν κοιμάται με άλλον τρόπο δεν δέχεται μπουκάλι.. Εγώ έχω κουραστεί πολυ με τον θηλασμό ξυπνάει 3-4 φορές το βράδυ κ εάν δεν του δώσω το στήθος σπαράζει στο κλάμα κ με χτυπάει.. Θέλω να μου δώσετε εάν μπορείτε κάποιες συμβουλές ώστε να κόψω τον θηλασμό γιατί δεν αντέχω άλλο.. Θηλαζω αποκλειστικά 18 μήνες!! Ευχαριστώ πολυ..
Μαρία
Αγαπημένη Μαρία,
Ευχαριστούμε για την ερώτηση σου! Στο μήνυμα σου αναφέρονται διάφορα θέματα που μπορούμε να απαντήσουμε όπως η ηλικία του παιδιού και το αναπτυξιακό του στάδιο, η χρήση του μπουκαλιού μετά από κάποια ηλικία, οι αφυπνίσεις, η διαχείριση του κλάματος αλλά και βασικές αρχές στο πλάνο ενός ήπιου και καθοδηγούμενου αποθηλασμού.
Αρχικά, στους 18 μήνες βλέπουμε την αποκορύφωση του άγχους αποχωρισμού. Το άγχος αποχωρισμού είναι ένα φυσιολογικό στάδιο ανάπτυξης που περνούν τα περισσότερα μωρά. Εκδηλώνεται πιο έντονα συνήθως προς τη μητέρα, επειδή το μωρό αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως αυτό και η μητέρα του δεν είναι μία αλλά δύο διαφορετικές οντότητες. Το άγχος αποχωρισμού, πέρα από φυσιολογικό, εξυπηρετεί την επιβίωση του βρέφους σε συνθήκες που αντιλαμβάνεται ως επικίνδυνες. Είναι ο μόνος τρόπος που έχει για να προφυλάξει τον εαυτό του, όταν δε νιώθει ασφαλές. Στις περιόδους του άγχους αποχωρισμού πολλές φορές παρατηρούμε δυσκολίες ύπνου ή αλλαγή στους ρυθμούς ύπνου. Παράδειγμα το μωρό μπορεί να ξυπνάει νωρίτερα, να πηγαίνει για ύπνο αργότερα ή να ξυπνάει συχνά μέσα στη νύχτα, αναζητώντας τους γονείς του κι ειδικότερα τη μητέρα του. Η έκταση και η ένταση του άγχους αποχωρισμού μπορεί να διαφέρει πολύ από παιδί σε παιδί ενώ σε μερικά παιδιά μπορεί να κρατήσει και περισσότερο των 2 χρόνων. Επιπλέον, εδώ θα ήταν χρήσιμο να αναφερθούμε και στο reverce cycling: οι θηλασμοί που δεν γίνονται τη μέρα μπορεί να αναπληρώνονται τη νύχτα γιατί το παιδί είναι σε μία ηλικία που ο θηλασμός καλύπτει πολλαπλές ανάγκες πέραν της τροφής.
Tο ζήτημα του να μάθει το παιδί το μπιμπερόν είναι καυτό για πολλούς γονείς και φροντιστές. Οι γονείς συχνά ανησυχούν για το πώς θα βοηθήσουν το μωρό τους να πιει με μπουκάλι αντλημένο μητρικό γάλα ή ακόμα και φόρμουλα. Μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία για όλη την οικογένεια με τους γονείς να πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά αν το μωρό τους δεν πάρει ποτέ γάλα από μπιμπερόν. Οι γονείς μπορεί να καταλήξουν να ξοδέψουν πολλά χρήματα δοκιμάζοντας διαφορετικά μπουκάλια/θηλές και να χειραγωγηθούν ακόμα από το μάρκετινγκ που ισχυρίζεται ότι κάποιο μπιμπερόν είναι το πιο ανώτερο για τα μωρά που θηλάζουν και μοιάζει «σαν στήθος». Στην πραγματικότητα όμως, μετά την ηλικία των 3-4 μηνών, είναι δυνατό να παραλείψετε εντελώς τα μπιμπερόν και να προχωρήσετε απευθείας στη χρήση ενός sippy/ανοιχτού φλιτζανιού/ εκπαιδευτικό ποτηράκι. Στα μωρά που θηλάζουν συχνά αρέσει η αυτονομία που αποκτούν με ένα φλιτζάνι σαν αυτό. Καθαρίζονται πολύ πιο εύκολα, συχνά είναι φθηνότερα και είναι καλύτερα για την ανάπτυξη του στόματος. Συνιστάται να ΜΗΝ χρησιμοποιούνται μπουκάλια οποιουδήποτε είδους μετά από 12 μήνες. Εάν ωστόσο επιλέξετε ένα κύπελλο με καπάκι, χρησιμοποιήστε ένα που έχει ελεύθερη ροή, χωρίς βαλβίδα, έτσι ώστε το μωρό σας να μην χρειάζεται να μάθει ένα νέο μοτίβο πιπιλίσματος μέχρι να μην χρησιμοποιείται η βαλβίδα.
Όσον αφορά τις αφυπνίσεις του παιδιού, πέραν από το αναπτυξιακό στάδιο και το άγχος αποχωρισμού, θα ήταν χρήσιμο να εντοπιστούν κι άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν όπως η διατροφή κι η ενυδάτωση του παιδιού, κάποια αλλεργία ή κάποιο έκζεμα, χαλινός γλώσσας, κάποιο είδος παλινδρόμησης ή ακόμα και κάποιες νέες αλλαγές στην ρουτίνα και την καθημερινότητα του παιδιού. Σε γενικές γραμμές, οι αφυπνίσεις δεν σταματάνε να υφίστανται σε αυτές τις ηλικίες ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείται μια σωστή κι ασφαλής υπνική υγιεινή την οποία μπορείς να βρεις στον δωρεάν οδηγό μετάβασης ύπνου εδω.
Το κλαμα ειναι μια μορφη επικοινωνιας των αναγκων που εχει το παιδι μας. Ως γονείς πρέπει να είμαστε δίπλα στο παιδί μας να μπορέσει να διαχειριστεί τα έντονα συναισθήματα εκείνης της στιγμής αναγνωρίζοντας τα. Για τις περισσότερες μητέρες το κλάμα αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πηγή άγχους και στρες. Από τη μία είναι φυσιολογικό να μην θέλετε να στεναχωρηθεί το παιδί σας. Από την άλλη, δεν υπάρχει τρόπος να προστατεύσετε το παιδί σας από τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει. Είναι δική μας δουλειά ουσιαστικα να μάθουμε στο παιδί πώς ονομάζεται το κάθε συναίσθημα και πώς αισθανόμαστε με αυτό, ότι είναι κατι εφήμερο και που περναει καθώς και υγιείς τρόπους διαχείρισής του. Αυτή η διαδικασία παίρνει χρόνο και επηρεάζεται από την αναπτυξιακή ετοιμοτητα του καθε παιδιου ξεχωριστα.
Τέλος, αν θέλαμε να σταθούμε σε κάποιες βασικές αρχές:
Αρχικά μην πάρεις απόφαση να διακόψεις το θηλασμό στην πιο δύσκολη στιγμή σου! Όλα τα μωρά και μικρά παιδιά έχουν εύκολες και δύσκολες ημέρες, όπως και όλες οι μητέρες. Τα παιδιά περνούν ιώσεις, κατακτούν αναπτυξιακά ορόσημα, έχουν πόνους οδοντοφυΐας, δυσκολίες στον ύπνο και άλλα. Και οι μαμάδες αντίστοιχα μπορεί να νιώθουν μοναξιά, υπερβολική κούραση, να τους λείπει η ζωή πριν το παιδί, να χτίζεται να φροντίσουν τις βασικές τους ανάγκες (φαγητό, νερό, σωματική άσκηση, ύπνος κτλ). Συχνά όταν νιώθουμε πιεσμένες σκεφτόμαστε ότι ο θηλασμός είναι ένα βαρίδι που, αν δεν υπήρχε στη ζωή μας, όλα θα ήταν ευκολότερα. Αυτό όμως δεν είναι πάντοτε αλήθεια. Είτε θηλάζουμε, είτε όχι, αυτές οι περίοδοι είναι πάντα δύσκολες και είναι πολύ πιθανό είναι ότι ο αποθηλασμός εκείνη τη δύσκολη στιγμή θα αποτύχει.
Πάρε τον χρόνο σου και μια βαθιά ανάσα, παρατήρησε το παιδί σου και φρόντισε τον εαυτό σου. Αν αυτή τη στιγμή λείπει από τη ζωή σου η αυτο-φροντίδα σου, η ξεκούρασή σου, η ψυχοθεραπεία σου, η γυμναστική σου, η ισορροπημένη διατροφή, η φίλη σου, η εργασία σου κ.ο.κ. ο αποθηλασμός δεν θα σου προσφέρει μαγικά όλα αυτά που δεν έχεις τώρα. Συνήθως όταν η απόφαση των μητέρων είναι να βάλουν όλα αυτά στη ζωή τους ανεξάρτητα από τον θηλασμό, τους δίνει και την ώθηση που χρειάζονταν για να αποθηλάσουν όταν το θελήσουν.
Μην μιλάτε μπροστά στο παιδί για το θηλασμό ή/και τον αποθηλασμό! Τα παιδιά έχουν ένα “ειδικό ραντάρ”, όπως μας αρέσει να το ονομάζουμε, το οποίο εντοπίζει τις συζητήσεις που το αφορούν. Ένα απλό σχόλιο μας, μπορεί να αγχώσει ένα παιδί και να το κάνει να προσκολλάται πιο πολύ πάνω σας, καθώς νιώθει ότι «σας χάνει». Και ο τρόπος που το κάνει είναι ο θηλασμός γιατί του παρέχει αυτήν την ασφάλεια που αποζητά.
Τέλος, θα σου προτείνουμε να παρατηρήσεις τι είναι αυτό που σε κουράζει και να ξεκινήσεις από εκεί, αν είναι οι νυχτερινοί θηλασμοί υπάρχει η επιλογή του νυχτερινού αποθηλασμού, βρες περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Ο αποθηλασμός με αγάπη είναι εφικτός και είναι δικαίωμα σου και δικαίωμα του παιδιού σου!
Φιλικά,
Η ομάδα του apothilazo.gr
Θέλετε να μας στείλετε μία ερώτηση ώστε να λάβετε απάντηση από την ομάδα του apothilazo.gr; Τότε συμπληρώστε αυτή εδώ τη φόρμα: Φόρμα υποβολής ερωτήσεων.
Θέλετε να μοιραστείτε ιστορίες αποθηλασμού; Τότε συμπληρώστε αυτή τη φόρμα: Εμπειρίες αποθηλασμού.