Ξεκινώντας τον αποθηλασμό ή ολοκληρώνοντας τον, πολλές μητέρες αναρωτιούνται πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να κοπεί το γάλα τους εντελώς. Ο καιρός που θα πάρει αυτή η διεργασία διαφέρει από μητέρα σε μητέρα, ενώ μπορεί να διαφέρει και από τοκετό σε τοκετό. Εξαρτάται από το διάστημα που θήλασε η μητέρα, αν είχε ξαναθηλάσει παλιότερα και από τον τρόπο που αποθήλασε αυτή τη φορά.
Σαν γενικό κανόνα
Σε μια μητέρα που αποθήλασε φυσικά, θήλασε δηλαδή μέχρι το παιδί της να μην το χρειάζεται πια (η φυσική ηλικία αυτού του αποθηλασμού τοποθετείται μεταξύ 2,5-7 έτη) μπορεί να κοπεί το γάλα εντελώς σε εβδομάδες ή αρκετούς μήνες. Σε μητέρες που έχουν θηλάσει μακροχρόνια και ειδικά αν έχουν θηλάσει περισσότερα από ένα παιδιά, υπάρχουν αναφορές επαναφοράς γαλουχίας ακόμη και μήνες ή χρόνια μετά τον αποθηλασμό. Δεν υπάρχουν έρευνες σχετικά με αυτήν την κατηγορία όμως, μόνο εμπειρικές αναφορές.
Αν μια μητέρα αποθήλασε με φυσικούς τρόπους (κάνοντας αντλήσεις για να αποφορτίσει το στήθος της και πίνοντας βοηθητικά φασκόμηλο) αμέσως μετά τον τοκετό, τότε μπορεί να περιμένει πως θα κοπεί το γάλα της μέσα σε περίπου 15 ημέρες.
Αν η μητέρα αποθήλασε με χάπια αποθηλασμού αμέσως μετά τον τοκετό ή πριν εδραιωθεί η γαλουχία της, μπορεί να περιμένει ότι θα δει σημαντική μείωση 1 μετά μετά τη λήψη τους, ενώ το στήθος της μπορεί να έχει ακόμη γάλα μέχρι και 15 μέρες μετά. [1]
Σε μια μητέρα που αποθήλασε με φυσικούς τρόπους (μειώνοντας θηλασμούς ή κάνοντας αντλήσεις για να αποφορτίσει το στήθος της και πίνοντας βοηθητικά φασκόμηλο) η διαδικασία θα διαρκέσει αναλόγως με το ρυθμό μείωσης των θηλασμών ή των αντλησεων που ακολουθεί εκείνη η μητέρα. Το γάλα μπορεί να κοπεί σε εβδομάδες ή και μήνες.
Σε εδραιωμένη γαλουχία (μετά τις πρώτες 40 περίπου ημέρες), μια μητέρα που αποθήλασε με χάπια μπορεί να περιμένει σημαντική μείωση σε 3-4 ημέρες μετά τη λήψη τους. Το γάλα της μπορεί να κοπεί εντελώς μετά από εβδομάδες.
Πρέπει να κάνω κάτι με το στήθος μετά τον αποθηλασμό/απογαλακτισμό;
Πολλές μητέρες πιέζουν το στήθος τους θέλοντας να δουν αν βγάζει ακόμη γάλα. Άλλες αναρωτιούνται αν πρέπει να κάνουν κάτι για να φύγει το γάλα από το στήθος τους.
- Αν δεν σας πονάει το στήθος, δε χρειάζεται να κάνετε αντλήσεις ή άμελξη για αποσυμφόρηση.
- Δεν είναι απαραίτητο να πάρετε χάπια αποθηλασμού αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός ιατρικός λόγος.
- Το σώμα μας έχει έναν μηχανισμό που “καθαρίζει” την περιοχή του στήθους μετά τη γαλουχία. Κάποια επιθηλιακά κύτταρα που παράγουν γάλα μετατρέπονται σε κύτταρα “κανίβαλοι” και καταστρέφουν τα υπόλοιπα επιθηλιακά κύτταρα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται “απόπτωση” και περιγράφτηκε σχετικά πρόσφατα. [2]
- Δεν χρειάζεται να πιέζετε το στήθος σας για να δείτε αν έχει κοπεί το γάλα. Αυτή η κίνηση μπορεί να δώσει επιπλέον ερέθισμα στο στήθος κάνοντας το να παράξει και άλλο γάλα.
- Προληπτικές και διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις (υπέρηχος στήθους ή μαστογραφία) μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Δε χρειάζεται να αποθηλάσετε για να κάνετε κάποια τέτοια εξέταση.
- Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε κάποια εξέταση μετά τον αποθηλασμό για να βεβαιωθείτε ότι έχει επέλθει με επιτυχία.
Μπες στον κόσμο του “Αποθηλάζω με αγάπη”!
Εξειδικευόμαστε στον αποθηλασμό και τον ύπνο με αγάπη για το παιδί και τη μητέρα!
Ανακάλυψε τα σεμινάριά μας
Είμαστε εδώ για να σε υποστηρίξουμε σε κάθε βήμα σου!
Πηγές και χρήσιμα λινκ
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1670075/
Διαβάστε περισσότερα στον σύνδεσμο: https://kellymom.com/bf/got-milk/supply-worries/galactorrhea/