Αποθηλασμός και όρια: Πώς να βάλεις σταθερά όρια με αγάπη

  • Έχει εμμονή με τον θηλασμό.
  • Αν πω “όχι”, κλαίει, χτυπιέται, φωνάζει μέχρι να γίνει το δικό του.
  • Νιώθω ότι τίποτα δεν λειτουργεί.
  • Είναι πεισματάρης/πεισματάρα και πάντα θέλει να περνάει το δικό του.
  • Τι να κάνω για να σταματήσει;
  • Πώς θα το κάνω να ξεχάσει τον θηλασμό;

Αν σου είναι γνώριμες αυτές οι σκέψεις, δεν είσαι μόνη. Καλώς όρισες στη νέα φάση της σχέσης σου με το παιδί σου! Συνήθως αυτά τα έντονα ξεσπάσματα και τα δάκρυα, συνδέονται με την νηπιακή ηλικία και τα νέα αναπτυξιακά στάδια που αρχίζει να κατακτά το μικρό σου.

Πολλές μητέρες που μας γράφουν στην ομάδα μας στο Facebook περιγράφουν την ίδια δυσκολία: το παιδί φαίνεται «κολλημένο» στον θηλασμό, αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια αποθηλασμού, και το να θέσουν όρια μοιάζει αδύνατο. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά; Γιατί τόσα παιδιά αντιδρούν τόσο έντονα, και γιατί πολλές μητέρες νιώθουν ότι η απότομη διακοπή του θηλασμού είναι η μόνη λύση αφού έχουν δοκιμάσει διάφορες άλλες τεχνικές; Πάμε να δούμε, λοιπόν, γιατί το να βάλουμε όρια στον αποθηλασμό μπορεί να είναι τόσο δύσκολο, αλλά και πώς μπορούμε να το κάνουμε με αγάπη.

Ο αποθηλασμός: Το πρώτο μεγάλο όριο

Για τα περισσότερα παιδιά, ο αποθηλασμός δεν είναι απλά μια διαδικασία διακοπής του γάλακτος και απομάκρυνσης από το στήθος της μητέρας ως μέσο ανακούφισης, παρηγοριάς, ύπνου και σύνδεσης. Ο αποθηλασμός είναι συχνά το πρώτο (ή ένα από τα πρώτα) μεγάλο όριο που θέτει η μητέρα στη σχέση τους. Μέχρι τότε, το παιδί είχε πάντα άμεση πρόσβαση σε αυτό που θέλει, όταν το θέλει. Και τώρα, ξαφνικά, ακούγοινται τα πρώτα “όχι”. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητα του παιδιού και στον τρ΄όπο που βιώνει τη σχέση του με τη μητέρα του.

Κι εδώ αρχίζει ο φαύλος κύκλος: Η μητέρα προσπαθεί να θέσει το όριο, το παιδί αντιδράει, η μητέρα νιώθει ενοχές, κουράζεται, και υποχωρεί. Με κάθε νέα προσπάθεια, η πίεση μεγαλώνει, και η υποχώρηση μοιάζει αναπόφευκτη. Το παιδί μαθαίνει ότι η αντίδρασή του λειτουργεί, κι έτσι εντείνει τη συμπεριφορά του την επόμενη φορά. Το αποτέλεσμα; Η μητέρα αισθάνεται εξάντληση και αδιέξοδο, ενώ το παιδί γίνεται ακόμα πιο έντονο στις αντιδράσεις του.

© Άσπα Κανδύλη 2024, με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.

Με κάθε νέα προσπάθεια, όχι μόνο μεγαλώνει η πίεση, αλλά συσσωρεύεται και το άγχος, κάνοντας τη μητέρα να νιώθει εγκλωβισμένη. Αν νιώθεις ότι αυτός ο κύκλος σού είναι γνώριμος, δεν είσαι η μόνη. Είναι κάτι που πολλές μητέρες αντιμετωπίζουν, με όλο το συναισθηματικό κόστος που μπορεί να έχει για εκείνες, όμως θελουμε να ξέρεις πως υπάρχει τρόπος να σπάσει αυτός ο κύκλος. Μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας τις παρακάτω 2 ερωτήσεις στον εαυτό σου που θα σε βοηθήσουν να συνειδητοποιήσεις τι πραγματικά έχεις ανάγκη εσύ και το παιδί σου κατά τη διάρκεια του αποθηλασμού.

1) Έχω τις κατάλληλες στρατηγικές επικοινωνίας μαζί με τις κατάλληλες τεχνικές αποθηλασμού για την ηλικία στην οποία βρίσκεται το παιδί μου;

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές επικοινωνίας και στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στη μετάβαση του από τον θηλασμό χωρίς να δημιουργούν συγκρούσεις και εντάσεις. Αυτές οι στρατηγικές προσαρμόζονται ανάλογα την ηλικία, την αναπτυξιακή ετοιμότητα και την ισιοδυγκρασία του.

Αντί για απότομες λύσεις, που εντείνουν τη συναισθηματική φόρτιση του παιδιού, μπορούμε να δουλέψουμε με πιο ήπια και προσαρμοσμένα στις ανάγκες του βήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή: το αντίθετο, μιλάμε για ΄ένα πλάνο με στρατηγική που θα οδηγήσει στον αποθηλασμό πολύ πιο γρήγορα γιατί θα είναι στοχευμένο στις ανάγκες του παιδιού μας.

2) Πώς νιώθω εγώ για τα συναισθήματα του παιδιού μου;

Είναι λογικό σαν γονείς να μην θέλουμε να στεναχωρεθεί το παιδί μας, να μας πονάει το κλάμα του και να προσπαθούμε να τα εξαλείψουμε. Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που θα πάρουμε σαν γονείς στην νηπιακή και προσχολική ηλικία είναι πως δεν μπορούμε να προστατεύσουμε το παιδί μας από όλες τις ματαιώσεις, ούτε το ωφελεί αυτή η υπερπροστατευτικότητα.

Θέλεις πρακτικές στρατηγικές για να θέσεις όρια με αγάπη και να αποθηλάσεις ομαλά; Στο νέο σεμινάριο ‘Αποθηλασμός και Θετική Διαπαιδαγώγηση’, η Άσπα Κανδύλη, εκπαιδευτικός με εμπειρία στη διαπαιδαγώγηση παιδιών 2-6 ετών, σου προσφέρει αποτελεσματικές τεχνικές και εργαλεία.

Πολλές μαμάδες νιώθουν έτοιμες να αποθηλάσουν αλλά μόλις ξεκινούν τη διαδικασία αποθηλασμού, την σταματούν επειδή βλέπουν το παιδί τους να δυσκολεύεται. Ο καθοδηγούμενος αποθηλασμός όμως έχει συχνά και κλάμα. Η διαφορά είναι πως στον αποθηλασμό με αγάπη φροντίζονται πρώτα οι διατροφικές, υπνικές και συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού και το κλάμα, το οποίο συνήθως είναι λιγότερο επειδή φροντίσαμε τα άλλα μέτωπα, υποστηρίζεται και πλαισιώνεται με έναν τρόπο που βοηθάει το παιδί να μην νιώθει φόβο και εγκατάλειψη.

Επομένως είναι σημαντικό να δούμε ποιον προστατεύουμε από το κλάμα, εμάς ή το παιδί μας και να μάθουμε στρατηγικές διαχείρισης του κλάματος του παιδιού μας.

Ο αποθηλασμός που ονειρεύεσαι μπορεί να γίνει πραγματικότητα

Φαντάσου έναν αποθηλασμό που δεν συνοδεύεται από συγκρούσεις και εκρήξεις συναισθημάτων. Έναν αποθηλασμό που αποτελεί μια γλυκιά ανάμνηση για εσένα και το παιδί σου, μια διαδικασία κατά την οποία καταφέρνεις να το βοηθήσεις να διαχειριστεί αυτή τη μεγάλη αλλαγή. Μια περίοδος που δεν θα αποδυναμώσει τη σχέση σας, αλλά θα την ενισχύσει.

Αν νιώθεις ότι βρίσκεσαι στον φαύλο κύκλο του αποθηλασμού και θες να μάθεις πώς να βάλεις σταθερά και υγιή όρια, υπάρχουν τρόποι να το κάνεις αυτό με αγάπη και κατανόηση. Στο σεμινάριό μας θα μιλήσουμε για συγκεκριμένες τεχνικές και στρατηγικές που μπορούν να κάνουν τη μετάβαση αυτή πιο γλυκιά και ομαλή, όπως την έχεις φανταστεί.

Αν νιώθεις ότι ο αποθηλασμός είναι μακρινό όνειρο λόγω των αντιδράσεων του παιδιού σου; Τότε το σεμινάριο Αποθηλασμός και Θετική Διαπαιδαγώγηση είναι για σένα! Θα μιλήσουμε σχετικά με το πώς μπορείς να βάλεις σταθερά και υγιή όρια, χτίζοντας ταυτόχρονα έναν βαθύτερο δεσμό με το παιδί σου. Είναι ιδανικό για νέες ή παλιότερες μαμάδες που θέλουν να βελτιώσουν τον τρόπο επικοινωνίας τους με το παιδί και να θέσουν τα όριά τους. Κλείσε θέση σήμερα κιόλας!

Αποθηλασμός και Θετική Διαπαιδαγώγηση

40,00

Με την Άσπα Κανδύλη (Εκπαιδευτικός ΜΑ, Πιστοπ. Σύμβουλος Ύπνου, Σύμβουλος Γονεϊκότητας). Κατάλληλο για ηλικίες 1-5 ετών. Δεν υποκαθιστά το σεμινάριο Αποθηλάζω με αγάπη.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μην ξεχάσετε να το μοιραστείτε!