Τα “3Σ” του αποθηλασμού: Πώς να ξεκινήσεις τον αποθηλασμό σου;

Άραγε υπάρχουν μυστικά για έναν επιτυχημένο ήπιο αποθηλασμό;

Υπάρχουν όντως κόλπα που θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν να αποθηλάσεις το μωρό/ παιδί σου όμορφα;

Υπάρχει τελικά αυτό το “μαγικό ραβδί” που θα σε οδηγήσει στην αποσύνδεση του μωρού/παιδιού σου από το στήθος και το θηλασμό;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Όταν μιλάμε για απογαλακτισμό, εννοούμε τη σταδιακή και κατ’ ολίγον αντικατάσταση του μητρικού γάλακτος με άλλες τροφές μέχρι τον πλήρη αποθηλασμό του, δηλ. της πλήρους διακοπής της γαλουχήσεως του. Συνεπώς, μιλάμε για την αντικατάσταση μιας διατροφικής σταθεράς, καθώς το γάλα είναι η βασική τροφή για το βρέφος κατά το πρώτο έτος ζωής και συνεπώς αντιλαμβάνεσαι ότι ο απογαλακτισμός ξεκινάει με την εισαγωγή των στερεών τροφών.

Από την άλλη πλευρά, όταν μιλάμε για αποθηλασμό, εννοούμε το τέλος του ταξιδιού της σύνδεσης που έρχεται μέσα από το θηλασμό με το παιδί μας. Μιλάμε για το πέρασμα από μία σχέση σε μία άλλη κι αυτό δεν σημαίνει απώλεια ή αποσύνδεση από μία σχέση. Συνεπώς,

αποθηλασμός = απογαλακτισμός+ μετάβαση σε μια νέα σχέση + δημιουργία μιας νέας καθημερινότητας

Αποθηλασμός είναι απογαλακτισμός, μετάβαση σε μία νέα σχέση και δημιουργία μιας καθημερονότητας. Δεν απαιτείται να ακολουθήσεις εκπαίδευση, κόλπα αποθηλασμού και μυστικά για να αποθηλάσεις.
©apothilazo.gr, 2023

Το σημαντικότερο και άμεσα απαραίτητο στοιχείο για τον αποθηλασμό είναι η ίδια η επιθυμία της μητέρας! Όχι μόνο για να μην χαλάσουμε αυτό που όμορφα χτίστηκε τόσο καιρό μέσα από το θηλασμό, αλλά κυρίως για να διατηρήσουμε και να εξελίξουμε την σχέση μας με το παιδί μας.

Σε αυτό το άρθρο θέλω να σου συστήσω τα για έναν ήπιο καθοδηγούμενο αποθηλασμό και μερικά βασικά στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να αποθηλάσεις με αγάπη και σεβασμό προς το μωρό/ παιδί σου, τον εαυτό σου αλλά τελικά και την οικογένεια σου.

Ο αποθηλασμός κι η όποια αποσύνδεση του μωρού/παιδιού από το στήθος δεν θα επιτευχθεί με “επιτυχημένα βήματα”, με “εκπαίδευση” και με “κόλπα αποθηλασμού”. Ο αποθηλασμός χρειάζεται παρατήρηση, πλάνο και υποστήριξη αφού καμία μετάβαση δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά και γρήγορα, χωρίς επιπτώσεις.

Όπως λέμε και στο σεμινάριο μας “Αποθηλάζω με αγάπη” τα βήματα για έναν επιτυχημένο αποθηλασμό με αγάπη:

  1. Πάρε τον χρόνο σου,
  2. Παρατήρησε το παιδί σου
  3. Φτιάξε το πλάνο σου με όσα σου έχουμε μάθει απλόχερα
  4. Συμπλήρωσε το πλάνο και ημερολόγιο αποθηλασμού που μόνο εμείς δημιουργήσαμε για εσένα
  5. Συζήτησε το με τους υπόλοιπους φροντιστε΄ς και θέσε το σε εφαρμογή!

Τα “3Σ” του αποθηλασμού

Ένα βράδυ σαν όλα τα υπόλοιπα που είχα κοιμίσει τα αγόρια και αναλογιζόμουν όλες αυτές τις αναρτήσεις στην ομάδα μας στο facebook καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι μαμάδες στις ατομικές συνεδρίες αποθηλασμού, συνειδητοποίησα ότι τα εργαλεία για την επιτυχία της πραγμάτωσης ενός πλάνου ήπιου και καθοδηγούμενου αποθηλασμού είναι τρία:

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ώστε με την καθημερινή και συνεχόμενη τριβή της χρήσης κάθε τεχνικής να δημιουργηθεί μια νέα ρουτίνα, ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης της καθημερινότητάς μας,

ΣΥΝΕΠΕΙΑ ώστε με την συνεπή χρήση της κάθε τεχνικής να δημιουργήσουμε την ασφάλεια που χρειάζεται να νιώθει το μωρό/παιδί μας κατά τη διαδικασία της μετάβασης στη νέα πραγματικότητα (ισχυρό εργαλείο στη διαχείριση των ορίων και του twiddling).

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ώστε με την στάση μας, την εν συναίσθηση και την συμπεριφορά μας να δείξουμε στο μωρό/παιδί μας ότι είμαστε η βάση που μπορεί να ακουμπήσει κάθε συναίσθημα και κάθε ματαίωσή του.

Αυτά τα τρία πολύτιμα “εργαλεία” του αποθηλασμού, εκτός των άλλων, θα σε οπλίσουν με τη σιγουριά κάθε φορά που νιώθεις ανασφάλεια ότι θα κάνεις πισωγύρισμα κατά τη διάρκεια του πλάνου αποθηλασμού σου.

Ο αποθηλασμός κι η όποια αποσύνδεση του μωρού/παιδιού από το στήθος δεν θα επιτευχθεί με "επιτυχημένα βήματα", με "εκπαίδευση" και με "κόλπα αποθηλασμού". Θυμήσου τα 3Σ του αποθηλασμού!
Τα 3Σ του αποθηλασμού είναι πνευματική ιδιοκτησία της Έρρικας Κοκκόση (Μαιαγάπη) και του apothilazo.gr. Οποιαδήποτε αναφορά σε αυτήν την ιδέα, θα πρέπει να συνοδεύεται με αναφορά στην δημιουργό τους.

Πώς δουλεύουν τα 3Σ του αποθηλασμού στην πράξη;

Καθώς λοιπόν έχεις ακολουθήσει τα πέντε παραπάνω βήματα πριν ξεκινήσεις το πλάνο αποθηλασμού σου, έρχεσαι και οπλίζεις την εφαρμογή του πλάνου σου με τα “3Σ” του αποθηλασμού.

Διάλεξε τις τεχνικές του αποθηλασμού που σου ταιριάζουν, πάντρεψε τες μεταξύ τους και χρησιμοποίησε τις τεχνικές αυτές καθημερινά, με συνέχεια, συνέπεια και σταθερότητα!

Μην ξεχνάς! Κάνε μικρές αλλαγές, σιγά σιγά και χρησιμοποίησε τα “3Σ” ώστε να μπορείς να διαχειριστείς τις μικρές απώλειες, δυσκολίες και ματαιώσεις που μπορεί να συναντήσεις.

Το πότε θα αποθηλάσει μια μητέρα και το μωρό/παιδί της είναι καθαρά δική τους απόφαση. Ο αποθηλασμός με αγάπη είναι εφικτός και είναι δικαίωμα σας και δικαίωμα του παιδιού σας!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μην ξεχάσετε να το μοιραστείτε!