Ιστορία αποθηλασμού: 4 χρόνια αποκλειστικού θηλασμού από τα οποία οι 2 μήνες tandem

4 χρόνια και συνεχίζουμε ❤️

Νομίζω ότι η μεγάλη μου κόρη αποθήλασε, το λέω και δεν το πιστεύω. 4 χρόνια αποκλειστικού θηλασμού από τα οποία οι 2 μήνες τάντεμ με την αδερφούλα της. Ήθελα λοιπόν να γράψω λίγα πράγματα για τον αποθηλασμό μήπως βοηθηθεί και κάποια άλλη κοπέλα.

Καταρχάς να πω ότι ειδικά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης και ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια του τάντεμ, είχα τρομερό agitation , ενόχληση δηλαδή όταν θήλαζε η μεγάλη. Έκανα αρνητικές σκέψεις, δεν ήθελα να με ακουμπάει, με ενοχλούσε η θηλαστική κίνηση, με αποτέλεσμα να προσπαθώ συνεχώς να αποφύγω το θηλασμό και πολλές φορές να της μιλάω απότομα ή και να προσπαθώ να την απωθήσω.

Ειδικά τον πρώτο μήνα ζωής της μπέμπας, μου ήταν πάρα πολύ δύσκολο να διαχειριστώ τις συμπεριφορές της μεγάλης ειδικά την απαίτηση της για θηλασμό όποτε έπινε και το μωρό. Είχε πολύ έντονα ξεσπάσματα, φωνές, χτυπήματα, ειδικά το βράδυ φοβόμουν μην ξυπνήσει και με δει με την μπέμπα γιατί μετά πάλι δεν την έπαιρνε ο ύπνος, έκλαιγε, έκλαιγα κι εγώ.

Τον ταυτόχρονο θηλασμό επίσης δεν τον άντεξα με τίποτα. Ένιωθα λοιπόν ότι θέλω να αποθηλάσω άμεσα γιατί δεν μπορούσα να αντέξω όλη αυτή την πίεση. Ταυτόχρονα όμως καταλάβαινα ότι είναι ένα μεγάλο σοκ για εκείνη ο ερχομός του μωρού και ήθελα να το κάνω όσο πιο ομαλά γίνεται. Την έβλεπα να παλεύει μέσα της και να πιέζεται και ήθελα να την κάνω μια μεγάλη αγκαλιά να καταλάβει ότι είμαι πάντα εδώ για αυτήν.

Σε εμάς καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο μπαμπάς, που ανέλαβε να την απασχολεί μέσα στην μέρα και να τη βάζει για ύπνο το βράδυ ενώ μέχρι τότε κοιμόταν μόνο με θηλασμό και συγκοίμηση μαζί μου. Τις πρώτες μέρες τη θήλαζα όσο άντεχα και μετά αναλάμβανε ο άντρας μου. Επίσης αν ξυπνούσε το βράδυ και με ζητούσε πήγαινα και τη θήλαζα.

Σιγά σιγά μείωσα το χρόνο θηλασμού μετρώντας μέχρι το 10 άλλοτε πιο αργά άλλοτε πιο γρήγορα. Μετά από κάποια βράδια δε ζητούσε καν θηλασμό και κοιμόταν κατευθείαν με τον μπαμπά. Μέσα στη μέρα είχε ήδη σταματήσει να ζητάει εκτός από 1-2 φορές που το είπε, της αντιπρότεινα να πιει χυμό και το δέχτηκε με χαρά. Όλη αυτή η διαδικασία κράτησε περίπου 3-4 εβδομάδες. Μάλιστα ειδικά τις τελευταίες μέρες παρόλο που με έβλεπε συνεχώς με το στήθος έξω και να θηλάζω το μωρό, δεν έμοιαζε να την απασχολεί ο θηλασμός.

Νομίζω επίσης ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο ότι προσπαθούσα όσο μπορούσα να περνάω κάποιο χρόνο μόνο μαζί της μέσα στη μέρα κάνοντας κάτι που της αρέσει, να ζωγραφίσουμε, να φτιάξουμε κάτι στην κουζίνα ή να φάμε κανένα παγωτάκι. Πιο πολλή χαρά απ’ όλα όμως νομίζω της έδωσε που καταφέραμε να κάνουμε λίγα μπάνια στη θάλασσα μόνο οι 2 μας αγκαλιά.

Φτάνουμε στο σήμερα όπου έχει 5 μέρες να θηλάσει. Επιστρέφουμε από τις διακοπές μας και είμαστε στο αυτοκίνητο. Κοιμούνται και τα 2. Ξυπνάει η μεγάλη και μου λέει “μαμά εγώ δε θέλω πια να πίνω γάλα από το βυζί. Κοιμάμαι τόσες μέρες μόνη μου με τον μπαμπά, δεν το χρειάζομαι. Θα πίνει μόνο η μπέμπα τώρα.” Εννοείται ότι βούρκωσα και δεν ήξερα τι να της πω . Της είπα απλά “εντάξει αγάπη μου”.

Ξέρω ότι μπορεί και να ξαναζητήσει, ωστόσο βλέπω ότι είμαστε πια πολύ κοντά στο να αποθηλάσει εντελώς. Κάτι που πριν ένα μήνα μου φαινόταν τόσο μακρινό, τελικά είναι εδώ, συμβαίνει. Και το καθοδήγησε κυρίως εκείνη όταν ήταν έτοιμη. Είμαι πολύ περήφανη και για εκείνη και για εμένα και για τον μπαμπά μας, ήταν κάτι που καταφέραμε όλοι μαζί.

Και πρέπει επίσης να ευχαριστήσω πάρα πολύ τις αγαπημένες μου Maria Christina Papadopoulou, Panagiota Kondyli κι Erica Kokkosi που με στήριξαν από μακριά στις πολύ δύσκολες πρώτες μέρες του τάντεμ, χωρίς να με κρίνουν, αλλά ακούγοντας με και φροντίζοντας να διατηρήσω την ψυχική ισορροπία μου. Συνεχίζουμε με τη μικρή μας για όσο θέλουμε και οι δύο ❤️

Στέλνω αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλες!

Μαμά Ειρήνη

Θέλεις να μοιραστείς και εσύ την ιστορία αποθηλασμού σου; Θέλουμε πολύ να την διαβάσουμε! Στείλε την στο apothilazo.gr συμπληρώνοντας αυτή τη φόρμα. Η ιστορία σου μπορεί να βοηθήσει άλλες μητέρες που σκέφτονται τον αποθηλασμό ή που έχουν αποθηλάσει. Μίλησέ μας για τη δικιά σας τελευταία γουλίτσα!

Θέλεις να αποθηλάσεις; Κλείσε τώρα θέση στο σεμινάριο αποθηλασμού του apothilazo.gr! Σε 2 ώρες θα γνωρίζεις τι επιλογές έχεις, τις τεχνικές, τι να κάνεις με τον ύπνο και το φαγητό και πώς να αντιμετωπίσεις το κλάμα (αν υπάρξει). Η Έρρικα Κοκκόση (μαία, σύμβουλος θηλασμού) και η Άσπα Κανδύλη (εκπαιδευτικός, σύμβουλος ύπνου) θα σε καθοδηγήσουν με ενσυναίσθηση στο ταξίδι του αποθηλασμού σου.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μην ξεχάσετε να το μοιραστείτε!