Αποθηλασμός και παραλία: Πώς να αποθηλάσω το καλοκαίρι;

Η βόλτα στην παραλία μπορεί να είναι μια ευχάριστη και αναζωογονητική εμπειρία τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους φροντιστές τους. Η, ζεστή από τον ήλιο, άμμος, ο ήχος των κυμάτων και το χαρούμενο γέλιο των μικρών παιδιών δημιουργούν αξέχαστες οικογενειακές αναμνήσεις. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τον αποθηλασμό το καλοκαίρι: τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις του και μερικές συμβουλές για να αποθηλάσετε ομαλά ή να βάλετε λίγα όρια στον θηλασμό το καλοκαίρι.

Κάποια οφέλη της παραλίας και της θάλασσας για τα παιδιά και τις μητέρες τους

Η παραλία και το μπάνιο στην θάλασσα μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για τα παιδιά. Το κολύμπι, το παιχνίδι με τα χαλίκια ή την άμμο, το παιχνίδι με άλλα παιδιά, τα βοηθάει να εκτονώσουν την ενέργεια τους και να κοινωνικοποιηθούν. 

Μπορεί όμως να βοηθήσει και τις μητέρες τους να χαλαρώσουν, να κοινωνικοποιηθούν με άλλους ενήλικες, να μοιραστούν δυσκολίες και συναισθήματα, να αλλάξουν περιβάλλον. Να παίξουν και να χαρούν την παρέα του παιδιού τους με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι συνήθως.

Η έκθεση στο φως της ημέρας βοηθούν τόσο τα παιδιά, όσο και τις μητέρες τους να ρυθμίσουν το εσωτερικό βιολογικό ρολόι τους και να βελτιώσουν τον ύπνο τους το βράδυ. 

Αποθηλασμός και παραλία: φίλοι ή εχθροί;

Για τις μητέρες στο ταξίδι του αποθηλασμού, αυτό το όμορφο περιβάλλον μπορεί να είναι ιδανικό για να αποθηλασμό ή να δημιουργήσει μοναδικές προκλήσεις. Στην ερώτηση αν ο αποθηλασμός το καλοκαίρι ή ο αποθηλασμός και παραλία είναι εφικτός, μπορεί η απάντηση να είναι και “ναι” και “όχι”.

Τα παιδί μπορεί να αναζητά παρηγοριά και εγγύτητα κατά τη διάρκεια νέων και δυνητικά στρεσογόνων εμπειριών, όπως οι διακοπές ή η έξοδος στην παραλία. Έντονο φως, διαφορές υφές, φασαρία, ζέστη κ.α. είναι ένα πλούσιο αισθητηριακό περιβάλλον που μπορεί νά δυσκολέψει ένα πιο ευαίσθητο σε αλλαγές παιδί. 

Επιπλέον προκλήσεις μπορεί να είναι ο ζεστός καιρός ο οποίος κάνει τα παιδιά να χρειάζονται περισσότερα υγρά από το συνηθισμένο. Οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να αλλάξουν λόγω αλλαγής περιβάλλοντος, υπερδιέγερσης ή απομάκρυνσης από τις οικείες ρουτίνες. Η ώρα ύπνου αργά το βράδυ και οι διαφορετικές ή περισσότερες από το συνηθισμένο δραστηριότητες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερδιέγερση και υπερβολική κούραση. 

Για ορισμένες οικογένειες, αυτοί οι παράγοντες καθιστούν τις διακοπές στην παραλία δυσμενή περίοδο για την έναρξη του αποθηλασμού οπότε αξίζει να αξιολογήσουμε αν τελικά αυτή είναι η σωστή περίοδος για εμάς και το παιδί μας. Μερικές φορές η συνειδητοποίηση ότι αυτή η περίοδος δεν ενδείκνυται για αποθηλασμο και η αποδοχή της κατάστασης, μπορεί να οδηγήσει μια μητέρα να περάσει όμορφες διακοπές, να γεμίσει τις μπαταρίες της και με νέες δυνάμεις και αντοχές να ξεκινήσει τον αποθηλασμό όταν επανέλθει στο σπίτι και την καθημερινότητα της.

Για άλλες μητέρες πάλι, μπορεί η αλλαγή στην ρουτίνα, οι νέες γεύσεις, τα νέα πρόσωπα και ο πλούτος ερεθισμάτων που βιώνουν, να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται για να αποσπαστεί η προσοχή τους και να αλλάξει ριζικά η ρουτίνα τους ώστε είτε να αποζητούν λιγότερο τον θηλασμό, είτε να μην τον σκεφτούν καν για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα. Για αυτές τις μητέρες και τα παιδιά τους, το καλοκαίρι και οι διακοπές μπορεί να είναι μια ευνοϊκή στιγμή για τον αποθηλασμό. Αυτές οι δυάδες μπορεί να το καταφέρουν αβίαστα ή να χρειάζονται λίγη βοήθεια.

Η πρώτη μας συμβουλή λοιπόν, πριν ξεκινήσετε να βλέπετε τις στρατηγικές παρακάτω και να επιλέξετε αν και ποιες θα εφαρμόσετε, είναι να αξιολογήσετε πρώτα σε ποια από αυτές τις δύο κατηγορίες ταιριάζετε κατά προσέγγιση. Ακόμη και αν ανήκετε όμως στην πρώτη κατηγορία που ο αποθηλασμός φαντάζει … όνειρο θερινής νυκτός, δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε – οι στρατηγικές που θα μοιράσουμε παρακάτω μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε αυτό το διάστημα με περισσότερη ηρεμία μέχρι να επιστρέψετε στο σπίτι. 

Πώς να αποθηλάσω το καλοκαίρι; 10 Συμβουλές για τον αποθηλασμό στην παραλία

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε παραπάνω πως ο αποθηλασμός το καλοκαίρι μπορεί να είναι εύκολος ή μια όχι και τόσο καλή ιδέα, θα δούμε εδώ μερικές στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε. Αυτές οι στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν είτε να αποθηλάσετε, είτε να προλάβετε αιτήματα θηλασμού και να θέσετε κάποια όρια με αγάπη.

1. Προσφέρετε άφθονα υγρά 

Η παραμονή στην παραλία κάτω από τον ήλιο μπορεί να αφυδατώσει γρήγορα τα παιδιά. Βεβαιωθείτε ότι παρέχετε διάφορες επιλογές υγρών, όπως νερό, παγάκια, φρούτα, λαχανικά, σούπες και smoothies, για να τα κρατάτε καλά ενυδατωμένα. Πολλές φορές τα παιδιά ξεχνούν τη δίψα τους μέχρι που να δείχνουν υπερβολικά πολύ και να τρέχουν σε αυτό που γνωρίζουν ότι θα τα ξεδιψάσει: τον θηλασμό. 

2. Προσφέρετε συχνά γνώριμες τροφές

Ναι, τα καρπούζια, τα πεπόνια και τα σταφύλια είναι πεντανόστιμα αλλά, μερικές φορές, τα μικρά παιδιά κοιτούν με καχυποψία τα νέα και διαφορετικά τρόφιμα. Μαζί με κάθε νέο τρόφιμο, εντάξτε και μερικές γνώριμες γεύσεις που ξέρετε ότι το παιδί σας αγαπάει. Στο πρόσφατο ταξίδι μας στην Ελλάδα φέραμε μαζί μας βρώμη, φυστικοβούτυρο και διατροφική μαγιά: τροφές που ξέρουμε ότι τα μικρά μας αγαπούν αλλά είναι πιο δύσκολο να προμηθευτούμε στα νησιά. Επιπλέον, προσφέρετε συχνά φαγητό ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα πεινάσουν απότομα, υπερβολικά πολύ. Δεν θα χρειαστεί να τρέξετε από πίσω από το παιδί με ένα τάπερ κεφτεδάκια, ένα απλό “έχουμε μαζί μας ροδάκινα. Θέλεις να δοκιμάσεις;” όταν βλέπουμε το παιδί μας να κοιτάζει προς το μέρος μας, αρκεί. 

3. Επιλέξτε την σωστή ώρα για να πάτε στην παραλία

Οι παιδίατροι συστήνουν να μην βγάζουμε τα παιδιά στον ήλιο μεταξύ 12:00-17:00. Παρόλα αυτά, ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι η ώρα που θα επιλέξουμε βγούμε δεν έχει μόνο να κάνει με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και με τις ώρες ύπνου ή γευμάτων του παιδιού μας. Εκμεταλλευτείτε τις στιγμές που το παιδί σας δεν είναι υπερβολικά πεινασμένο ή διψασμένο, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες εκνευρισμού, δυσφορίας και αναζήτησης του θηλασμού για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες του παιδιού.

4. Επικοινωνήστε ανοιχτά και με σαφήνεια 

Πριν πάτε στην παραλία, εξηγήστε στο παιδί σας όλη την εμπειρία της παραλίας. Από τη χρήση του μαγιό και πώς γίνεται, μέχρι τη χρήση αντηλιακού, τη μεταφορά παιχνιδιών, τη μετάβαση στην παραλία με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο, φροντίστε να καλύψετε ό,τι μπορείτε από το σπίτι για να μειώσετε την αβεβαιότητα και τα συναισθήματα άγχους και στρες που μπορεί να αναδυθούν. Προετοιμάστε το παιδί σας για την εξόρμηση στην παραλία επικοινωνώντας του ότι δεν θα θηλάσει στην παραλία ή ότι θα θηλάσει κάποιες φορές και πότε, αναλόγως τα όρια που έχετε θέσει στον θηλασμό. Δείξτε του ότι έχετε μαζί σας φαγητό και νερό, ώστε να ξέρει τι να περιμένει και να αισθάνεται πιο άνετα. 

5. Κρατήστε άλλες συνήθειες και ρουτίνες σταθερές

Εν μέσω του ενθουσιασμού των διακοπών και της παραλίας, διατηρήστε τις οικείες ρουτίνες, όπως οι ιστορίες πριν τον ύπνο, το τελετουργικό πριν τον ύπνο, την συγκοίμηση (αν την εφαρμόζετε). Φέρτε τα αγαπημένα παιχνίδια του παιδιού από το σπίτι μαζί αν μπορείτε. Αντίστοιχα, μην επιχειρήσετε να εφαρμόσετε και άλλες αλλαγές, όπως η διακοπή της πάνας, αν ο στόχος είναι ο αποθηλασμός. Η διατήρηση των συνηθειών και των γνώριμων ρουτινών του παιδιού θα προσφέρουν άνεση και ασφάλεια κατά τη διάρκεια των διακοπών ή του αποθηλασμού.

6.  Μιλήστε για τον θηλασμό και τον αποθηλασμό με αφορμή τα υπόλοιπα παιδιά της παραλίας

Χρησιμοποιήστε το περιβάλλον της παραλίας για να γνωρίσετε στο παιδί σας άλλα παιδιά, κάποια από τα οποία θηλάζουν και άλλα όχι. Κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με το πώς κάποια μωρά είναι πολύ μικρά και θηλάζουν αποκλειστικά, άλλα πίνουν ξένο γάλα αποκλειστικά, άλλα έχουν μεγαλώσει και αποθήλασαν ή δεν πίνουν πια γάλα. Δείξτε στο παιδί σας πως ο αποθηλασμός είναι μέρος της ζωής, απόλυτα φυσιολογικός και αναμενόμενος. Δείξτε τα παιδιά που είναι στην αγκαλιά των γονιών τους, που παίζουν μαζί τους, δίνουν φιλιά και έχουν διάφορους τρόπους σύνδεσης. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ευκαιρίες, όχι για να νουθετήσετε ή να πιέσετε το παιδί λέγοντας του “είσαι μεγάλος πια”, αλλά για να το αφήσετε να βγάλει εκείνο τα δικά του συμπεράσματα. 

7. Δώστε έμφαση στις στιγμές σύνδεσης που ζείτε μαζί

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τον χρόνο σας στην παραλία για να δημιουργήσετε ιδιαίτερες στιγμές και όμορφες αναμνήσεις με το παιδί σας. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες όπως το να φτιάχνετε μαζί κάστρα στην άμμο, να παίζετε παιχνίδια ή να κάνετε βόλτες. Η ενίσχυση άλλων τρόπων σύνδεσης πέρα από το θηλασμό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο σας και θα του δείξει πως η αγάπη σας δεν εκφράζεται μόνο μέσα από τον θηλασμό αλλά και με άλλους τρόπους.

8. Δημιουργήστε μια ειδική τσάντα με παιχνίδια ή δραστηριότητες “μόνο για την παραλία”

Για να κρατήσετε το παιδί σας απασχολημένο και να αποσπάσετε την προσοχή του από την αναζήτηση του θηλασμού, ετοιμάστε μια τσάντα με καινούργια και συναρπαστικά παιχνίδια ή δραστηριότητες αποκλειστικά για την παραλία. Κρατήστε του το ενδιαφέρον δείχνοντας του κάθε παιχνίδι ξεχωριστά.

9. Ζητήστε βοήθεια

Το αναφέρουμε συχνά στο Αποθηλάζω με αγάπη: ο θηλασμός και ο αποθηλασμός χρειάζονται υποστήριξη. Αναζητήστε βοήθεια από συγγενείς, φίλους, γνωστούς ή επί πληρωμή (αν και εφόσον είναι εφικτό). Το περιβάλλον σας μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού σας πριν ζητήσει να θηλάσει, να παίξει μαζί του, να του προσφέρει φαγητό (ειδικά για τα παιδιά που σφραγίζουν το στόμα τους όταν η μητέρα τους είναι παρούσα στο τραπέζι, αυτό είναι σωτήριο), να σας προσφέρει λίγο χρόνο να χαλαρώσετε και εσείς ή απλά να ανταλλάξετε μερικές κουβέντες με άλλους ενήλικες.

10. Φύγετε την σωστή στιγμή

Η τελευταία μας συμβουλή είναι να φύγετε από την παραλία μόλις παρατηρήστε ότι το παιδί σας φαίνεται κουρασμένο. Είναι πιο πιθανό τότε να αναζητήσει τον θηλασμό για να χαλαρώσει και κοιμηθεί οπότε, αν ο στόχος είναι ο αποθηλασμός, αυτή είναι μια στιγμή που θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε, αφήνοντας το παιδί να κοιμηθεί στη διαδρομή για το σπίτι ή, φτάνοντας εκεί, προφασιζόμενοι κάποια δικαιολογία π.χ. “η μαμά πρέπει να απλώσει τα μαγιό”, να αφήσετε το παιδί να κοιμηθεί με κάποιον άλλον.

Ολοκληρώνοντας

Καθώς ξεκινάτε το ταξίδι του αποθηλασμού το καλοκαίρι, αγκαλιάστε τη μαγεία αυτής της στιγμής. Εκτιμήστε τον ήλιο, τα κύματα και τον πολύτιμο χρόνο που περνάτε με το παιδί σας. Παρατηρήστε τα σημάδια ετοιμότητας που σας δείχνει με αγάπη και ενσυναίσθηση. Είτε ο αποθηλασμός συμβεί αβίαστα στις διακοπές, είτε με λίγη βοήθεια ή ακόμη και αν χρειαστεί περισσότερο χρόνο και συμβεί το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, παρέχετε αυτό το καλοκαίρι για τελευταία φορά ένα πολύτιμο δώρο στο παιδί σας.

Από τον Σεπτέμβριο θα επανέλθουμε με νέες ημερομηνίες για το σεμινάριο Αποθηλάζω με αγάπη όπου θα λάβετε όλες τις τεχνικές και τα εργαλεία για να έχετε έναν επιτυχημένο αποθηλασμό, καθώς και το Πρόγραμμα Καθοδήγησης Μητέρων Αποθηλάζω με αγάπη όπου σας συντροφεύουμε βήμα βήμα στον αποθηλασμό σας. Μέχρι τότε, να έχετε ένα όμορφο υπόλοιπο καλοκαιριού!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μην ξεχάσετε να το μοιραστείτε!